Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Сладък плетен хляб Чала

Сладък плетен хляб Чала

Сладък плетен хляб Чала - изображение

Необходими продукти:

  • 2 1/2 чаени чаши топла вода (45 градуса)
  • 1 чаена лъжица суха мая
  • 1/2 чаена чаша мед
  • 4 супени лъжици олио
  • 3 яйца
  • 1 супена лъжица сол
  • 8 чаени чаши бяло брашно
  • 1 супена лъжица маково семе (по желание)

Начин на приготвяне:

В голяма купа сложете водата и добавете маята. Изчакайте да набъбне. С помощта на миксер разбийте в течността 2 яйца и меда, добавете сол. Добавете една по една чашите брашно, като след всяка разбърквате, за да се усвои добре. Когато сместа стане твърде гъста за работа с миксер, използвайте шпатула.

Прехвърлете тестото върху добре набрашнен кухненски плот и омесете, докато то стане меко и еластично и спре да лепне (използвайте още брашно, ако е необходимо).

Оставете го покрито да втаса за 1-1.5 часа.

С длани натиснете тестото надолу и го разделете на 2 части. Премесете всяка за 1 минута (ако има нужда, добавете малко брашно, за да не лепне). Всяка половинка разрежете на още 3 равни части. С ръце оформете фитил от всяко парче тесто.

За да ги изплетете в правилна форма, започнете правенето на плитката от средата на рулата, след което оплетете и в противоположната посока. Вкарайте краищата под хляба.

Ако искате, може да оформите единия в кръг, като следвате горепосочените стъпки, а накрая направете кръг, преплетете краищата и отново ги пъхнете отдолу.

Прехвърлете двата хляба в различни тави, които предварително сте намазнили.

Покрийте и оставете да втасат отново за около 1 час.

Загрейте фурната на 190 градуса.

Разбийте останалото ви яйце и с него намажете двата хляба. Поръсете с маково семе, ако желаете. Печете за 40 минути, докато хлябът придобие приятна златиста коричка.

Охладете върху решетка преди сервиране.

хляб

 

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлВидеоХрани и ястияНовиниИнтервютаДиети