Салата от сладки картофи и фета сирене
Необходими продукти:
- 3 големи сладки картофа, обелени и нарязани на малки кубчета
- 1 малка глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
- 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
- кошер сол и млян черен пипер на вкус
- 1/2 чаша сушени червени боровинки
- 1/2 чаша натрошено сирене фета
- 1/4 чаша пресен магданоз, наситнен
за дресинга:
- 2 супени лъжици ябълков оцет
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 1 супена лъжица мед
- 1/2 чаена лъжичка млян кимион
- 1/4 чаена лъжичка червен пипер
- 1/4 чаша зехтин екстра върджин
*За измерване на количествата се използва чаена чаша.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Покрийте дъното на тава с хартия за печене и сложете нарязаните на кубчета сладки картофи, червения лук и зехтина и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Разпределете зеленчуците равномерно. Сложете във фурната да се запекат за около 20 минути или до омекване, след което ги извадете и оставете да изстинат за 10 минути. Прехвърлете зеленчуците в голяма купа.
дресингът:
В малка купа разбъркайте до хомогенност оцета, горчицата, меда, кимиона и червения пипер. Постепенно добавяйте зехтина, като разбърквате непрекъснато, докато се емулгира сместа. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Овкусете изпечените зеленчуци с дресинга, добавете червените боровинки, натрошеното сирене фета и наситнения магданоз. Сервирайте салатата топла или на стайна температура.
Приятен апетит!
delish.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Картофена салата с майонеза, горчица и мед
- Пикантна картофена салата с чесън, яйца и копър
- Картофена салата с яйца и майонезен дресинг
- Варени картофи с масло, печени чушки и чубрица
- Гръцка картофена салата
- Салата Кампера
- Руска ли е руската салата? Историята и вариантите на рецептата от създаването й до наши дни
- Салата "Новогодишен звън"
- Новогодишна желирана салата
- Картофена салата с яйца, зелен лук и сьомга
Коментари към Салата от сладки картофи и фета сирене