Пролетни салати от маруля с царевица
Марулята е любим на много хора пролетен зеленчук и се консумира под формата на салата. В растението има минимално количество калории, поради което често е част от менюто на тези, които искат да отслабнат. А какво по-подходящо време за това от пролетта? Ако се храним само с маруля обаче, почти сигурно е, че непрекъснато ще чувстваме глад, защото 95% от нея всъщност са вода. Затова пък можем да я комбинираме с огромно разнообразие от засищащи продукти и да се насладим на обяда си. Сред храните, които се съчетават прекрасно с марулята, е царевицата. Тя е питателна, полезна за организма и подобрява обмяната на веществата, което е от особено значение по време на диета.
Предлагаме ви различни рецепти за салати от маруля и царевица, от които да изберете своя фаворит. Добавките са от риба тон, авокадо, краставици, пъдпъдъчи яйца или маслини.
Салата от маруля с царевица и риба тон
За приготвяне на салатата са необходими:
- 1 консерва риба тон в собствен сос
- 4 супени лъжици консервирана царевица
- 1 средна по големина краставица
- 1 маруля
- 2 супени лъжици зехтин
- лимонов сок
- сол
- черен пипер
Накъсайте рибата на едри парчета, които сложете в салатиера. Към тях прибавете нарязаната на полукръгчета краставица, листата маруля, които също нарежете или просто накъсайте с ръце.
Накрая сложете царевицата. Овкусете с подправките, налейте зехтина и лимонов сок, разбъркайте и поднесете.
>>> Рецепти за салати от маруля с други зеленчуци
Салата от маруля с царевица и авокадо
Пригответе си:
- 1 маруля
- 2 чаени чаши сладка царевица
- 1 чаена чаша чери домати
- 1 авокадо
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1/4 чаена лъжица лют червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
В салатиера накъсайте марулята, добавете царевицата и чери доматите (може да ги разрежете на две, ако желаете). Следва 3/4 от авокадото, нарязано на кубчета.
Останалото от плода сложете в блендер, налейте 1/3 чаена чаша вода и лимоновия сок, подправете с двата вида пипер и сол. Разбийте до получаване на сос, с който овкусете салатата.
Салата от маруля с царевица и краставици
Необходими продукти:
- 3 пресни краставица
- 500 грама консервирана царевица
- 1 маруля
- магданоз, сол и майонеза на вкус
Измийте краставиците и марулята, царевицата отцедете от течността с помощта на цедка, отделете само листенцата на магданоза.
След това накъсайте марулята в дълбока купа, добавете нарязаните на средно големи парчета краставици и царевичните зърна.
Подправете салатата със сол, магданоз и майонеза на вкус, разбъркайте и може да сервирате.
>>> Царевицата – здравни ползи и протипоказания за консумация
Салата от маруля и царевица със зеленчуци и пъдпъдъчи яйца
Необходими продукти:
- 1 маруля
- 1 краставица
- 1-2 домата
- 150 грама консервирана царевица
- 2-3 пера зелен лук
- 1-2 пера пресен чесън или 1 скилидка стар
- 4-5 пъдпъдъчи яйца или повече, ако желаете
- за овкусяване: зехтин, сол, лимонов сок
Сварете пъдпъдъчите яйца за 5 минути, изчакайте да се охладят, обелете ги и разрежете на две.
Нарежете краставицата и доматите, смесете ги в салатиера и добавете царевичните зърна (предварително и отцедете от течността). Следват листата маруля, които може да нарежете на тънки ивици или да накъсате с ръце, ситно накълцаните пера зелени лук и чесън и накрая сол, зехтин и лимонов сок на вкус.
Разбъркайте продуктите и разпределете салатата в чинии. Аранжирайте всяка порция с половинките пъдпъдъчи яйца.
>>> Маруля – хранителен състав, ползи за организма и противопоказания
Салата от маруля с царевица, маслини и медено-чеснов дресинг
Необходими продукти:
- 1 неголяма маруля
- 200-300 грама консервирана царевица
- маслини без костилки
- 1/2 връзка магданоз (може да използвате и цяла, ако обичате подправката)
За дресинга:
- 1 чаена лъжица горчица
- 1 чаена лъжица мед
- 3 супени лъжици бял винен оцет
- 4 супени лъжици зеленчуков бульон
- 1 скилидка чесън
- зехтин, морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Накъсайте или нарежете марулята в подходящ съд. Към нея прибавете царевицата и маслините.
Нарежете ситно магданоза (само листата) и скилидката чесън. Смесете ги и прибавете горчицата, меда, оцета и бульона. След това налейте зехтин на вкус, подправете със сол и черен пипер и блендирайте комбинацията. Дресингът е готов. С него овкусете салатата и я поднесете веднага след приготвянето.
Да ви е вкусно!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Полезни и вредни свойства на марулята
- Рецепти за салати от маруля
- Маруля
- Вижте как да лекуваме гастрита с маруля
- Салата от чери домати и маруля с парченца бекон и сос от синьо сирене
- Пикантно зеленчуково смути
- Приемането на по-големи количества зелени листни зеленчуци може да предотврати омазняване на черния дроб
- Направете си освежаваща маска за лице от маруля
- Зелена салата с пилешко филе, печурки и картофи
- Консумирайте зеленолистни зеленчуци срещу лош дъх
Коментари към Пролетни салати от маруля с царевица