Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Ръжен кекс с бадеми и сладко от смокиня

Ръжен кекс с бадеми и сладко от смокиня

Ръжен кекс с бадеми и сладко от смокиня - изображение

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша брашно
  • 3/4 чаена чаша пълнозърнесто брашно от ръж
  • 1 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 чаена лъжица канела на прах
  • 1 1/4 чаена лъжица сол
  • 4 яйца
  • 1/2 чаена чаша зехтин
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
  • 1/2 чаена чаша бадемово масло
  • 3/4 чаена чаша мътеница (или
  • 3/4 чаена чаша кафява захар
  • 1/2 чаена чаша сладко от смокини (със смлени плодове)
  • 1/3 чаена чаша филирани бадеми
  • 2 чаени лъжици сурова захар

Начин на приготвяне:

Затоплете фурната на 180 градуса и намажете малка правоъгълна форма за хляб (кекс) с хартия за печене, след което намажете хартията обилно с масло.

С дървена лъжица разбъркайте двата вида брашно с бакпулвера, канелата и солта.

С тел за разбиване смесете яйцата, зехтина и ванилията. Добавете бадемовото брашно и отново бъркайте до пълното смесване на съставките.

Добавете кафявата захар и мътеницата и отново разбъркайте, за да се комбинират. Изсипете брашното към течната смес и с шпатула объркайте.

Сложете половината тесто в тавичката, а отгоре намажете с половината от сладкото от смокини. Прокарайте няколко пъти нож през тестото, за да се смеси по-добре със сладкото. Отгоре покрийте с останалата смес и излейте останалото сладко. Отново нашарете повърхността с нож.

Смесете 2 лъжици захар с филираните бадеми и поръсете кекса.

Печете докато се надуе и покафенее, за около 50-60 минути. Проверете с клечка дали е изпечен добре.

След като кекса е готов го извадете от формата и го сложете върху решетка, за да може да се охлади равномерно.

Нареже когато е напълно хладен, за да не става тикляв.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноСнимкиСъставкиХранене при...ЛайфстайлБотаника