Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Ризото с тиква и бяло вино

Ризото с тиква и бяло вино

Ризото с тиква и бяло вино - изображение

Необходими продукти:

  • 1 тиква с тегло 800 грама
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 250 грама кръглозърнест ориз
  • 100 милилитра бяло вино
  • 750 милилитра зеленчуков бульон
  • 1 дафинов лист
  • парче лимонова кора
  • 50 грама настърган кашкавал
  • 2 супени лъжици краве масло
  • сол, черен пипер, зелени подправки за украса

 

Начин на приготвяне:

Разрежете тиквата на две, отстранете семената, обелете кората, а вътрешната част нарежете на малки кубчета.

тиква

Лука и чесъна обелете, накълцайте и запържете за кратко в 1 супена лъжица зехтин. След това налейте останалата маслинова мазнина, добавете тиквата, ориза и задушете всичко в продължение на 5 минути. Тогава налейте бялото вино и нека сместа се приготвя до изпаряването му. Подправете.

Залейте тиквата и ориза с половината от горещия бульон. Сложете дафиновия лист, цитрусовата кора и нека ястието се готви 20-25 минути, като периодично доливате останалото количество зеленчукова течност и разбърквате често.

След това извадете дафиновия лист и кората от лимона, поръсете горещото ризото с настъргания кашкавал и разпределете ястието в чинии.

тиква

Поднесете порциите с украса от пресни зелени подправки.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: liza.ua

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиДиетиХранене при...ЛайфстайлНовиниБотаникаСнимкиЛечения