Ризото с тиква и бяло вино

Необходими продукти:
- 1 тиква с тегло 800 грама
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 супени лъжици зехтин
- 250 грама кръглозърнест ориз
- 100 милилитра бяло вино
- 750 милилитра зеленчуков бульон
- 1 дафинов лист
- парче лимонова кора
- 50 грама настърган кашкавал
- 2 супени лъжици краве масло
- сол, черен пипер, зелени подправки за украса
Начин на приготвяне:
Разрежете тиквата на две, отстранете семената, обелете кората, а вътрешната част нарежете на малки кубчета.
Лука и чесъна обелете, накълцайте и запържете за кратко в 1 супена лъжица зехтин. След това налейте останалата маслинова мазнина, добавете тиквата, ориза и задушете всичко в продължение на 5 минути. Тогава налейте бялото вино и нека сместа се приготвя до изпаряването му. Подправете.
Залейте тиквата и ориза с половината от горещия бульон. Сложете дафиновия лист, цитрусовата кора и нека ястието се готви 20-25 минути, като периодично доливате останалото количество зеленчукова течност и разбърквате често.
След това извадете дафиновия лист и кората от лимона, поръсете горещото ризото с настъргания кашкавал и разпределете ястието в чинии.
Поднесете порциите с украса от пресни зелени подправки.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: liza.ua
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ризото с морски дарове и пармезан
- Ризото с миди, бяло вино и пармезан
- Ризото с пилешко, царевица, бяло вино и кашкавал
- Ризото с гъби и пармезан
- Доматено ризото с наденица
- Мексикански ориз с домати, чесън и магданоз
- Ризото с киноа и печурки
- Ризото с гъби, спанак и пармезан
- Ризото с печени моркови
- Зелено ризото с песто и грах
Коментари към Ризото с тиква и бяло вино