Ризото със запечени домати и босилек
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук, нарязан
- 500 грама дребни домати, нарязани на четвъртинки
- 300 грама ориз арборио
- 100 милилитра бяло вино
- 1 кубче зеленчуков бульон, приготвено в 1,5 литра гореща вода
- 75 грама твърдо сирене по избор
- 30 грама свеж босилек, нарязани на ситно (запазете няколко листа цели за сервиране)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 160 градуса.
В голям тиган изпържете лука в 1 супена лъжица зехтин, докато омекне (около 5 минути).
Междувременно сложете разрязаните домати в тава и ги полейте с 1 лъжица зехтин, подправете със сол и черен пипер и запечете за 20 минути.
В тигана с лука сложете зехтина и го запържете за 1 минута, докато поеме мазнината. Излейте виното и минута по-късно започнете да добавяте бульона, като го изливате по 1 черпак, а след като се усвои от ориза, добавяте следващия. Добавянето на цялото количество бульон и приготвянето на ориза ще ви отнеме около 20-25 минути.
Добавете настъргано сиренето, накълцания босилек, печените домати и подправете.
Сервирайте с няколко листенца босилек.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ризото с морски дарове и пармезан
- Миланско ризото с шафран
- Ризото с пилешко, царевица, бяло вино и кашкавал
- Ризото с кюфтенца, домати и спанак
- Ризото с миди, бяло вино и пармезан
- Ризото с джоджен и лек сос
- Гъбено ризото с чесън и пармезан
- Ризото с тиква и индийско орехче
- Ризото с тиквички и бяло вино
- Ризото с киселец
Коментари към Ризото със запечени домати и босилек