Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Доматено ризото с наденица

Доматено ризото с наденица

Доматено ризото с наденица - изображение

Необходими продукти:

  • 1 консерва от 800 грама нарязани домати
  • 4 чаени чаши пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 500 грама сурова наденица
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 чаени чаши ориз (арборио)
  • 1/2 чаена чаша бяло вино
  • 1 чаена чаша настърган пармезан + още за сервиране
  • 1 супена лъжица масло
  • 1/2 чаена чаша листа босилек
  • сол и черен пипер


Начин на приготвяне:

Излейте консервата с домати и бульона в тенджера и на ниска температура оставете да къкри.

Загрейте масло в голям тиган (или тенджера). Накъсайте наденицата и я запържете, като разбърквате от време на време. Гответе за 10 минути, до пълната готовност на месото. Прехвърлете наденицата върху кухненска хартия и излейте мазнината, като запазите 1 лъжица в тигана.

Сложете лука, подправете с щипка сол и пипер и задушавайте, докато омекне. Добавете ориза и го разбъркайте, за да се покрие добре с мазнината. Пържете го за 2 минути, докато стане прозрачен.

Излейте виното в тигана и задушавайте, като разбърквате непрекъснато, докато течността се изпари почти напълно (около 3 минути). Започнете да добавяте постепенно от доматената смес, като постоянно бъркате. Прибавяйте всеки следващ черпак с домати, след като предишния се е абсорбирал от ориза.

Продължавайте да прибавяте бульон, докато ориза се свари и получите кремообразна текстура. След около 12 минути започнете да опитвате, за да проверите дали зрънцата ориз са сварени. До около 20-30 минути трябва ястието да е готово, ориза да е сварен и консистенцията на ястието да е кремообразна.

ризото

Свалете от котлона и добавете пармезана и маслото, разбъркайте и прибавете наденицата и босилека. Подправете със сол и пипер, сервирайте, като всяка порция поръсите с още малко пармезан.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитно