Доматено ризото с наденица
Необходими продукти:
- 1 консерва от 800 грама нарязани домати
- 4 чаени чаши пилешки или зеленчуков бульон
- 1 супена лъжица зехтин
- 500 грама сурова наденица
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 чаени чаши ориз (арборио)
- 1/2 чаена чаша бяло вино
- 1 чаена чаша настърган пармезан + още за сервиране
- 1 супена лъжица масло
- 1/2 чаена чаша листа босилек
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Излейте консервата с домати и бульона в тенджера и на ниска температура оставете да къкри.
Загрейте масло в голям тиган (или тенджера). Накъсайте наденицата и я запържете, като разбърквате от време на време. Гответе за 10 минути, до пълната готовност на месото. Прехвърлете наденицата върху кухненска хартия и излейте мазнината, като запазите 1 лъжица в тигана.
Сложете лука, подправете с щипка сол и пипер и задушавайте, докато омекне. Добавете ориза и го разбъркайте, за да се покрие добре с мазнината. Пържете го за 2 минути, докато стане прозрачен.
Излейте виното в тигана и задушавайте, като разбърквате непрекъснато, докато течността се изпари почти напълно (около 3 минути). Започнете да добавяте постепенно от доматената смес, като постоянно бъркате. Прибавяйте всеки следващ черпак с домати, след като предишния се е абсорбирал от ориза.
Продължавайте да прибавяте бульон, докато ориза се свари и получите кремообразна текстура. След около 12 минути започнете да опитвате, за да проверите дали зрънцата ориз са сварени. До около 20-30 минути трябва ястието да е готово, ориза да е сварен и консистенцията на ястието да е кремообразна.
Свалете от котлона и добавете пармезана и маслото, разбъркайте и прибавете наденицата и босилека. Подправете със сол и пипер, сервирайте, като всяка порция поръсите с още малко пармезан.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Ризото с морски дарове и пармезан
- Ризото с пилешко, царевица, бяло вино и кашкавал
- Ризото с миди, бяло вино и пармезан
- Ризото с домати, пармезан и босилек
- Ризото с гъби, спанак и пармезан
- Мексикански ориз с домати, чесън и магданоз
- Ризото с грах, аспержи и пармезан
- Гъбено ризото с чесън и пармезан
- Ризото с печени моркови
- Миланско ризото с шафран
Коментари към Доматено ризото с наденица