Пържени кюфтета с ориз, задушени в доматен сос
Необходими продукти:
- 500 грама кайма (по избор)
- 1/2 чаена чаша ориз
- 2 глави лук (по една за каймата и соса)
- 1 яйце
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 домата
- 1 непълна супена лъжица брашно
- 2 супени лъжици заквасена сметана
- 1,5 чаени чаши вода
- 1 дафинов лист
- 40 грама пресни зелени подправки (половината за каймата и половината за соса)
- сол, олио и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Подгответе всички продукти. Добре е каймата да бъде фин смляна, за да се получат нежни кюфтета. Оризът сверете до полуготовност (подсолете водата малко). Лука и зелените подправки накълцайте ситно.

Към каймата прибавете половината от лука, зелените подправки, ориза, яйцето, черен пипер, сол, намачкания чесън. Омесете и приберете за половин час в хладилника.

Щом се охлади, от нея направете неголеми кюфтета.

Доматите превърнете в пюре. В друг съд смесете брашното с 2 супени лъжици вода. Бъркайте до изчезване на бучките. Когато кашата стане еднородна, налейте още 2-3 супени лъжици вода и разбъркайте.

Изпържете кюфтетата в малко количество олио.

Щом се покрият със златиста коричка, прехвърлете ги в тенджера, добавете доматеното пюре, останалите лук и зелени подправки.

Налейте 1,5 чаени чаши вряща вода, подправки и разбъркайте добре. Когато течността кипне, затворете тенджерата с капак и оставете ястието да се задушава в продължение на 10 минути.

След това добавете в съда разтвореното във водата брашно, сложете дафиновия лист и сметаната. Разбъркайте бързо и нека кюфтетата се задушават още 5 минути.

Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povar.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Кюфтета от смлян свински черен дроб с лук
- Кюфтенца от макарони и кашкавал
- Печени кюфтета от субпродукти в було
- Ливанско кибе с ароматна плънка
- Кюфтета от ориз с гъби и чесън
- Индийски зеленчукови хапки
- Татарски кюфтета с кисели краставички и кашкавал
- Кюфтeта в патладжан (Ислим кебап)
- Испански кюфтенца в доматена салца
- Кюфтета от хляб и коприва
Коментари към Пържени кюфтета с ориз, задушени в доматен сос