Печени кюфтенца с доматен сос и бял боб
Необходими продукти:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, настъргани
- 1 супена лъжица доматена паста
- 420 грама доматен сос
- 2 супени лъжици свежа мащерка
- 400 грама бял боб от консерва
- 150 грама зряла настъргана моцарела
- босилек
За кюфтетата:
- 1/3 чаена чаша зехтин
- 1 глава лук, нарязана
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 100 грама хлебни трохи (галета)
- 1/2 чаена чаша прясно мляко
- 500 свинска кайма
- 4 ленти прошуто, нарязано на ситно
- 60 грама настърган пармезан
- кората от 1 лимон
- 1 1/2 чаена лъжица семена фенел
- 1 чаена лъжица сух риган
- 1 яйце, разбито
Начин на приготвяне:
започнете с приготвянето на кюфтенцата. В 2 супени лъжици зехтин запържете лука за 3-4 минути, добавете чесъна. След минута свалете от котлона и оставете зеленчуците да се охладят.
Смесете хлебните трохи и млякото и оставете за 5 минути да абсорбират течността. Прибавете охладения лук и останалите продукти, след което омесете каймата. Оформете малки кюфтенца с размерите на орех.
Подредете ги в застлана с хартия за печене тавичка и ги оставете за 30 минути в хладилник.
Загрейте останалите 2 супени лъжици зехтин и изпържете кюфтенцата за 4-5 минути, докато покафенеят. Извадете ги в тавичка.
Подгрейте фурната на 220 градуса, а през това време пригответе соса.
Запържете лука в зехтина, докато омекне, сложете чесъна, а след като освободи аромата си, добавете доматената паста и гответе за 30 секунди, като бъркате непрекъснато. Сложете доматения сос, мащерката, бульона и боба, оставете сместа да заври, след което намалете температурата. Задушавайте 8-10 минути.
Полейте с доматения сос кюфтенцата и ги поръсете с моцарелата.
Печете за 10 минути, докато моцарелата се разтопи и образува апетитна златиста коричка. Поръсете с босилек при сервиране, добавете и чеснови хлебчета, по желание.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delicious.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Пшенични кюфтета с плънка от кайма, орехи и доматено пюре
- Кюфтенца от броколи с чушка, моркови и спанак
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Татарски кюфтета с кисели краставички и кашкавал
- Спаначени кюфтенца със сирене крема
- Пържени кюфтета с хрупкава панировка и рикота
- Кюфтенца от коприва
- Кюфтета с моцарела в доматен сос
- Сочна телешка плескавица със сирене
Коментари към Печени кюфтенца с доматен сос и бял боб