Пълнозърнест хляб със семена
Изпечете си здравословен хляб с приятен аромат на семена. Можете да го комбинирате със сладки или солени ястия. Съхранявайте го плътно
опакован, тъй като семената го правят малко по-податлив на изсъхване от типичния пълнозърнест хляб.
Необходими продукти:
- 1/3 чаша слънчогледови семена
- 1/3 чаша тиквени семена
- 3 супени лъжици ленено семе
- 3 супени лъжици сусамово семе
- 2 чаши пълнозърнесто брашно
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица бакпулвер
- 3 големи яйца
- 1 и 1/2 чаши мътеница
- 1 чаша овесени ядки
- 1/2 чаша масло от авокадо (или зехтин екстра върджин)
- 2 супени лъжици мед (или кленов сироп)
* За измерване на количествата се използва чаена чаша.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Запечете на средна температура в сух тиган всички семена, като разбърквате често, докато покафенеят и започнат да пукат. Заделете 2
супени лъжици от тях в малка купичка.
В голяма купа смесете добре останалите семена, брашното, бакпулвера, содата и солта.
Разбийте в голяма купа яйцата и добавете мътеницата, овесените ядки, маслото от авокадо и меда, хомогенизирайте.
Изсипете мокрите съставки към сухите и разбъркайте, докато се смесят добре. Пресипете полученото тесто в подготвена тавичка за печене на хляб. Поръсете със заделените семена. Изпечете във фурна до готовност и до златистокафяво оцветяване (за около 45-55 минути), след което извадете хляба и оставете да се охлади за около 30 минути. Нарежете и сервирайте.
Може да съхраните пълнозърнестия хляб със семена при стайна температура до 3 дни или в хладилник до 5 дни.
Да ви е вкусно!
eatingwell.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- 22 интересни факта за хляба
Коментари към Пълнозърнест хляб със семена