Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Пълнозърнест соден хляб с розмарин

Пълнозърнест соден хляб с розмарин

Пълнозърнест соден хляб с розмарин - изображение

Представяме ви лесен и вкусен здравословен хляб с аромат на розмарин, хрупкава коричка и мека вътрешност. Не изисква големи умения за приготовлението, а резултатът е повече от задоволителен.

Необходими продукти:

  • 3 чаени чаши пълнозърнесто брашно
  • 1 3/4 чаени чаши бяло брашно
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжица сол
  • 2 супени лъжици свеж розмарин
  • 1 1/2 чаени чаши прясно мляко
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 3 супени лъжици микс от киселото и прясното млека за намазване
  • 1 супена лъжица свеж розмарин, за поръсване

Начин на приготвяне:

Изсипете двата вида брашно в голяма купа, добавете содата, солта и разбъркайте. Нарежете розмарина и добавете 2 лъжици от него при брашната. С ръце разпределете равномерно и направете кладенец в центъра на купата.

Разбъркайте заедно прясното и киселото мляко в купа (заделете на дъното 3 лъжици за намазване). Излейте постепенно течната смес в кладенеца и със свободната ръка размесвайте тестото.

Набрашнете ръцете си и месете тестото, докато образувате топка.

Прехвърлете тестото в тава, застлана с пергаментна хартия за печене. С нож го разрежете додолу, като направите кръст. Не размествайте парчетата, нека да останат близо едно до друго, за да оформят хляб при печенето.

Намажете с млечната смес и поръсете с останалата 1 лъжица розмарин.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 25 минути, след което намалете температурата на 170 градуса и печете още 25 минути.

За да разберете, че хлябът е готов, почукайте по кората, ако звучи кухо, значи е готов. Оставете го да се охлади върху решетка.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: today.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиВидеоСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноХрани и ястияНовиниДиетиИнтервюта