Пълнозърнест соден хляб с розмарин

Представяме ви лесен и вкусен здравословен хляб с аромат на розмарин, хрупкава коричка и мека вътрешност. Не изисква големи умения за приготовлението, а резултатът е повече от задоволителен.
Необходими продукти:
- 3 чаени чаши пълнозърнесто брашно
- 1 3/4 чаени чаши бяло брашно
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат
- 1 чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици свеж розмарин
- 1 1/2 чаени чаши прясно мляко
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 3 супени лъжици микс от киселото и прясното млека за намазване
- 1 супена лъжица свеж розмарин, за поръсване
Начин на приготвяне:
Изсипете двата вида брашно в голяма купа, добавете содата, солта и разбъркайте. Нарежете розмарина и добавете 2 лъжици от него при брашната. С ръце разпределете равномерно и направете кладенец в центъра на купата.
Разбъркайте заедно прясното и киселото мляко в купа (заделете на дъното 3 лъжици за намазване). Излейте постепенно течната смес в кладенеца и със свободната ръка размесвайте тестото.
Набрашнете ръцете си и месете тестото, докато образувате топка.
Прехвърлете тестото в тава, застлана с пергаментна хартия за печене. С нож го разрежете додолу, като направите кръст. Не размествайте парчетата, нека да останат близо едно до друго, за да оформят хляб при печенето.
Намажете с млечната смес и поръсете с останалата 1 лъжица розмарин.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 25 минути, след което намалете температурата на 170 градуса и печете още 25 минути.
За да разберете, че хлябът е готов, почукайте по кората, ако звучи кухо, значи е готов. Оставете го да се охлади върху решетка.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: today.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 1
- Как да се откажем от хляба: начини и полза - част 2
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Справете се с болезнения цирей с помощта на хляб и мляко
- Погача за прощъпулник
Коментари към Пълнозърнест соден хляб с розмарин