Пълнени сушени чушки с боб и праз лук

Пълнените постни чушки са едно от ястията, които се сервират на трапезата на Бъдни вечер, но могат да се приготвят и през останалото време на годината, тъй като са много вкусни. Това традиционно ястие може да се сготви както с пресни пиперки, така и със сушени. Чушките се съчетават много добре с боб и праз лук. Затова сме ви приготвили няколко апетитни рецепти за пълнени сушени чушки, които са истинско кулинарно изкушения. Освен това за сготвянето им не е необходимо да отделяте много време.
Пълнени сушени чушки с боб и праз лук
Необходими продукти за приготвянето на постните пълнени чушки:
- 10 сушени червени чушки
- 1 чаена чаша бял боб
- 2 стръка праз лук, нарязан на ситно
- 60 милилитра олио
- 1 чаена лъжичка изсушена чубрица
- 1 супена лъжица джоджен
- 1 супена лъжица червен пипер
- 1 супена лъжица сол
- 2 чаени чаши сок от кисело зеле (или вода)
Начин на приготвяне
Изсипете боба в купа с топла вода и го накиснете за 24 часа, след което го изплакнете и прехвърлете в тенджера с топла вода (да го покрие). Сложете съда на силен огън. След като водата заври, изсипете я, изплакнете боба, залейте го с топла вода и сложете да се вари до пълна готовност. Когато омекнат зрънцата, отцедете водата и оставете боба настрана.
Накиснете сушените чушки в топла или гореща вода за 30 минути.
Задушете праза в олиото за около 10 минути и към него добавете боба и подправките. Разбъркайте добре и отстранете от котлона, за да се охлади.
Напълнете сушените чушки със сместа, като използвате лъжица с подходяща големина.
Загрейте фурната до 180 градуса. Подредете чушките в тава, добавете зелевия сок (или вода, ако не разполагате с такъв) и печете около 30-40 минути или до готовност.
По желание може да сервирате ястието с кисело мляко.
Приятен апетит!
Турция е известна със своите пълнени ястия като пълнени чушки, пълнени зелеви и лозови сарми, пълнени кюфтета и други. Пълнените сушени чушки също са характерна гозба в кухнята на нашите южни съседи. Освен това държавата е най-големият износител на сушени чушки и сушени патладжани по целия свят. За щастие не е нужно да летите до Турция, за да си закупите от тези продукти, тъй като можете и сами да си ги приготвите или да си ги закупите. |
Пълнени сушени чушки с червен боб и праз лук
Необходими продукти за приготвянето на пълнени сушени чушки с червен боб:
- 8-10 сушени червени чушки
- 400 грама консервиран червен боб
- 1/2 стрък праз лук
- 1/2 глава кромид лук
- 1 чаена лъжица пушен червен пипер
- 1 чаена лъжица мента
- 1 чаена лъжица чубрица
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1/2 чаена чаша вода
- сол и черен пипер на вкус
- олио
Начин на приготвяне на пълнените сушени чушки
Накиснете сушените чушки в топла вода.
Лука нарежете на ситно и го запържете в тиган с мазнина. Нарежете праза, добавете го при кромида. Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и изсипете консервирания червен боб в тигана. Овкусете със сухите подправки – мента, чубрица и пушен червен пипер. Прибавете доматеното пюре и 1/2 чаена чаша вода. Гответе, докато сместа се сгъсти и свалете от котлона.
Прецедете накиснатите чушки и ги напълнете с плънката от червен боб. Подредете в тава за печене и овкусете със зехтин. Изпечете пълнените сушени чушки в загрята до 180 градуса фурна за 30 минути или до готовност. Поднесете и им се насладете.
Приятен апетит!
tastycraze.com
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Панирани пълнени чушки с картофи, бекон и топено сирене
- Пълнени чушки със сирене котидж, маслини и лук
- Пълнени камби с пилешко месо, пармезан и моцарела
- Пълнени чушки с просо и гъби
- Панирани пълнени чушки на фурна
- Пълнени чушки с яйце и сирене на фурна
- Пълнени чушки с кускус и гъби
- Пълнени чушки с булгур, гъби и стафиди
- Пълнени чушки с елда в зеленчуков бульон с чесън
- Пълнени чушки с пилешка кайма и бекон
Коментари към Пълнени сушени чушки с боб и праз лук