Пълнени домати с патладжан и кайма
Необходими продукти:
- 1 патладжан
- 12 домата (средни)
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 1/4 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица черен пипер
- 500 грама телешка кайма
- 1 средна глава лук, настъргана
- 2 скилидки чесън, нарязани на много ситно
- 3 супени лъжици булгур
- 1 чаена лъжица кимион
- 1/4 чаена чаша нарязани на ситно ментови листа
- 1/4 чаена чаша магданоз
Начин на приготвяне:
Надупчете патладжана с вилица и го изпечете на скара за 10-15 минути, докато омекне. Прехвърлете го върху дъска, охладете и обелете. Вътрешността му намачкайте и изстудете за още 10 минути.
Междувременно включете фурната на 200 градуса.
Отрежете горния край на доматите (запазете капачетата) и издълбайте вътрешността им, която прехвърлете в блендер. Добавете зехтина, малко сол и пипер и пюрирайте до еднородна смес.
Изсипете соса в тава, а отгоре подредете доматите и ги посолете.
Лука, булгура, каймата и кимиона подправете със сол и пипер и ги смесете с намачкания патладжан. Разбъркайте добре и напълнете доматите с получената смес. Поставете отгоре капачетата и покрийте с фолио тавата.
Печете 15 минути, свалете фолиото и продължете да печете, докато доматите покафенеят - за около 30-35 минути.
Сервирайте ги поръсени със ситно нарязани мента и магданоз.
eatingwell.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пълнени домати с аспержи и скариди
- Печени домати с яйца и кашкавал
- Домати с плънка от ориз, моцарела и спанак
- Пълнени домати с яйце
- Пълнени домати с прясно козе сирене
- Пълнени домати с пилешка салата
- Пълнени домати с гъби, хляб, кашкавал и яйце
- Предястие от домати с плънка от риба тон, майонеза и маслини
- Печени домати с кайма и кашкавал
- Пълнени домати с боб и риба тон
Коментари към Пълнени домати с патладжан и кайма