Понички с ябълково вино и канела
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша ябълково вино (сайдер)
- 3 1/2 чаена чаша брашно + още за поръсване
- 1 чаена чаша захар на кристали
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода за хляб
- 1/2 чаена лъжица канела
- 1/4 чаена лъжица индийско орехче
- 1/4 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена чаша мътеница
- 2 големи яйца
- 4 супени лъжици разтопено масло - охладено
- 1/2 чаена лъжица екстракт от ванилия
- олио за пържене
за овалване:
- 1 чаена чаша захар
- 1 1/2 супена лъжица канела
Начин на приготвяне:
Изсипете ябълковия сайдер в тенджера и го оставете да заври на висока температура. Намалете топлината котлона до средна и изчакайте да се редуцира до 1/4 чаена чаша - около 15 минути. Оставете ябълковия сироп да се охлади.
В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата за хляб, канелата, индийското орехче и солта. Разбъркайте ги добре.
В друга купа разбийте течните съставки - мътеницата и яйцата, след това добавете ванилията.
Излейте течните съставки при сухите и разбъркайте добре с тел за разбиване или с електрически миксер.
Застелете тава с хартия за печене и поръсете щедро с брашно. С набрашнени ръце прехвърлете тестото в тавата и изравнете, тестото трябва да е с дебелина около 1 сантиметър. Замразете за 15 минути.
Междувременно загрейте мазнината до 170 градуса.
Извадете тестото от фризера и го прехвърлете върху набрашнен кухненски плот. Нарежете с форма за понички (или използвайте чаша и направете дупка с подходяща по размер форма). Поръсете отрязаните краища на поничката с брашно, за да запази формата си.
Когато сте оформили цялото тесто, започнете да пържете. Пържете ги в много мазнина, сложете по 2-3 понички в тенджерата и пържете около 1 минута на страна, докато покафенеят.
Готовите понички извадете върху салфетка, изчакайте за кратко, да се отцедят от мазнината и оваляйте в микс от канела и захар.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Веган понички със сладък картоф
- Домашни рецепти за гръцки понички локумадес
- Понички с вишнев мармалад
- Печени понички от парено тесто със сметанов крем и шоколадова глазура
- Испански десерт Чурос с шоколадов сос
- Понички с ягодов пълнеж и пудра захар
- Бананови понички с прясно мляко
- Понички с мая и кисело мляко
- Солени понички с елда и гъби
- Безглутенови понички с боровинки и лимон
Коментари към Понички с ябълково вино и канела