Питки с фета и магданоз
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 купа пълномаслено прясно мляко
- 1 супена лъжица суха мая
- 2 супени лъжици захар
- 1 голямо яйце
- 1/2 чаена чаша рапично масло
- 3 чаени чаши самонабухващо брашно
- 2 супени лъжици сол
За пълнежа:
- 1 3/4 чаена чаша сирене фета
- 3 супени лъжици свеж магданоз
За намазване:
- 1 яйце
- 1 супена лъжица пълномаслено прясно мляко
Начин на приготвяне:
Затоплете леко млякото, за да стане около 40 градуса. Смесете го в голяма купа с маята и захарта. Оставете за 5 минути, докато се образуват шупли. Прибавете яйцето и мазнината. Прибавете постепенно брашното и омесете меко, еластично тесто. Може да използвате и кухненски робот, или миксер, който има приставка за тесто.
Оформено на топка го прехвърлете в чиста намаслена купа, отгоре поръсете с брашно и оставете да втаса, покрито с кърпа, за около час и половина.
Сиренето фета натрошете и добавете магданоза, нарязан на ситно, смесете добре.
За оформянето на питките ви предлагаме два варианта, а вие можете да опитате и по свой начин.
Разделете тестото на 13 равни части и направете малки топки. Покрийте ги и ги оставете да втасат отново.
След като са се удвоили, разточете топка върху хартия за печене и сложете 1 супена лъжица от пълнежа. Сгънете от двата края, за да получите леко овална форма.
Друг вариант е да направите розички. Топките тесто разстелете върху хартия за печене, разточете леко. Направете 4 разреза, като не стигате до средата. Поставете от пълнежа и всяка част от питката, огънете около пълнежа.
Подредете в тавичка. Разбъркайте яйцето и млякото, намажете всяка питка и запечете за около 30 минути на 180 градуса, на средно положение във фурната.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: finecooking.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Цветни рулца от тортила питки
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Тутманик
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Домашна месеница със сирене по бабина рецепта
- Бързи питки без месене
- Питка със семена и сминдух
- Фокача със сирене и лук
Коментари към Питки с фета и магданоз