Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Питки с фета и магданоз

Питки с фета и магданоз

Питки с фета и магданоз - изображение

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 купа пълномаслено прясно мляко
  • 1 супена лъжица суха мая
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 голямо яйце
  • 1/2 чаена чаша рапично масло
  • 3 чаени чаши самонабухващо брашно
  • 2 супени лъжици сол

За пълнежа:

  • 1 3/4 чаена чаша сирене фета
  • 3 супени лъжици свеж магданоз

За намазване:

  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица пълномаслено прясно мляко


Начин на приготвяне:

Затоплете леко млякото, за да стане около 40 градуса. Смесете го в голяма купа с маята и захарта. Оставете за 5 минути, докато се образуват шупли. Прибавете яйцето и мазнината. Прибавете постепенно брашното и омесете меко, еластично тесто. Може да използвате и кухненски робот, или миксер, който има приставка за тесто.

Оформено на топка го прехвърлете в чиста намаслена купа, отгоре поръсете с брашно и оставете да втаса, покрито с кърпа, за около час и половина.

Сиренето фета натрошете и добавете магданоза, нарязан на ситно, смесете добре.

За оформянето на питките ви предлагаме два варианта, а вие можете да опитате и по свой начин.

Разделете тестото на 13 равни части и направете малки топки. Покрийте ги и ги оставете да втасат отново.

След като са се удвоили, разточете топка върху хартия за печене и сложете 1 супена лъжица от пълнежа. Сгънете от двата края, за да получите леко овална форма.

Питки с фета

Друг вариант е да направите розички. Топките тесто разстелете върху хартия за печене, разточете леко. Направете 4 разреза, като не стигате до средата. Поставете от пълнежа и всяка част от питката, огънете около пълнежа.

Питки с фета

Подредете в тавичка. Разбъркайте яйцето и млякото, намажете всяка питка и запечете за около 30 минути на 180 градуса, на средно положение във фурната.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: finecooking.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайл