Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Питки с тиква и сушени кайсии

Питки с тиква и сушени кайсии

Питки с тиква и сушени кайсии - изображение

Необходими продукти:

  • 300 грама брашно
  • 170 милилитра топла вода
  • 100 грама захар (70 грама за тестото и 30 грама за плънката)
  • 30 милилитра олио
  • 1 чаена лъжица мая
  • 70 грама тиква
  • 80 грама сушени кайсии
  • пудра захар за поръсване на готовите питки
  • по щипка ванилия и сол

 

Начин на приготвяне:

Разтворете захарта (за тестото) в топлата вода, добавете брашното, смесено с маята, щипка ванилия и щипка сол. Разбъркайте с лъжица, налейте олиото и замесете тесто.

Оформете го като топка, сложете в купа, покрийте с кърпа и оставете за час, за да втаса (за това време обемът ще се увеличи 2-3 пъти).

Докато това стане, настържете тиквата, сушените кайсии залейте с вряща вода за 5 минути, след което смесете двата продукта. Захарта добавете непосредствено преди да разпределите плънката върху тестото.

Щом тестото втаса, разточете го под формата на квадрат и върху него равномерно сложете плодовата плънка.

Разделете мислено тестото на три части и сгънете едната към центъра (върху средната), след това и третата върху първата.

тесто

Следва подобно сгъване в обратната посока, като кърпичка.

тесто

Разрежете на 4 части, напречно на последните сгъвки.

тесто

Разточете всяко парче на ивици с дебелина 7-8 милиметра и лентите разрежете на две (по ширина). След това срежете ивиците по дължината през средата, но не докрай (в едната си част да останат свързани около 1,5-2 сантиметра).

тесто

Усучете ги и оформете питка, като съедините двата края, правейки кръг.

тесто

По този начин продължете и с останалото тесто. Питките подредете в тава върху намазнен лист пергамент и изпечете за 25-30 минути във фурната, загрята на 180 градуса.

тесто

За да се зачервят приятно, може да ги намажете със сладка вода (2 чаени лъжици захар, разтворени в 5-6 супени лъжици вода).

Когато се изпекат и охладят, поръсете ги с пудра захар и сервирайте.

питки

Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povarenok.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЗдравни съветиХрани и ястияАнкетиДиетиЛюбопитноСнимкиБотаника