Питки с плънка от топено сирене, чесън и магданоз
Необходими продукти
За тестото:
420 грама пшенично брашно
80 грама грахово брашно
20 грама грис
1,5 чаена лъжица суха мая (или 15 грама прясна)
10 грама сол
50 милилитра зехтин
320 милилитра вода
За плънката:
топено сирене
чесън
магданоз
маслини по желание
орехи по желание
Начин на приготвяне:
Пресейте брашната, смесете ги, към тях добавете гриса. След това сложете маята, разбъркайте. Следват солта, зехтина и водата. Замесете меко тесто, оформете го като топка, поставете в купа, поръсена с брашно и оставете за 1 час на топло място, за да втаса.
След това извадете готовото тесто върху плот, посипан с брашно, разделете го на малки части (около 20 броя).
Всяка от тях оформете като плоска питка, започнете да месите, завивайки краищата към вътрешната страна. Направете топки от тестото, които подредете в тава, разполагайки ги на известно разстояние една от друга. Оставете да престоят 15 минути, покрити с кърпа.
През това време направете плънката. Тя може да бъде всякаква, разбира се, но в случая ще използваме смес от топено сирене, чесън и магданоз. Вкусно се получава и с комбинация от масло, чесън и магданоз (или друга зелена подправка). Добавете орехови ядки или нарязани на ситно маслини, също сушени домати.
Количествата на продуктите определете според вкусовите си предпочитания.
Направете вдлъбнатина с пръст, предварително потопен в брашно, върху всяка питка. Там сложете от плънката. Намажете повърхността със зехтин или олио. Покрийте с кърпа и оставате за 20 минути.
Изпечете в предварително загрята до 220 градуса фурна за около 15 минути (до златисто).
Нека питките изстинат и поднесете.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Цветни рулца от тортила питки
- Тутманик
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Домашна месеница със сирене по бабина рецепта
- Турски питки Поача
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Бързи питки без месене
- Питки тиква с плънка за пица
Коментари към Питки с плънка от топено сирене, чесън и магданоз