Пилаф с агнешко, кестени и нар
Необходими продукти:
- 300 грама ориз басмати
- 50 грама заквасена сметана
- 300 милилитра вода
- 200 грама брашно
- щипка шафран
- 1 яйце
- 250 грама кестени
- 120 грама кромид лук
- 500 грама агнешко месо
- 150 грама зърна нар
- 60 милилитра зехтин
- 150 грама топено масло (гхи)
- сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете ориза до полуготовност (в подсолена вода), след това отцедете течността с помощта на гевгир.
Замесете тесто от яйцето, брашното, сметаната и 100 милилитра от водата (може да е необходимо малко повече). Сложете сол на вкус. Увийте го в найлоново фолио и оставете да почива 10-15 минути.
Залейте щипка шафран с 200 милилитра топла вода и изчакайте да се запари.
Обелете кестените (ако използвате замразени, те обикновено са готови за употреба).
Измийте агнешкото, нарежете го на кубчета и сварете в подсолена вода до готовност.
Лука обелете, нарежете на полукръгчета и изпържете в горещата смес от зехтина и маслото. След това добавете месото и нека се задушава около 20-25 минути. Подправете на вкус.
Ред е на кестените, следват още 10-15 минути готвене и тогава сложете зърната нар.
Подмажете голям подходящ съд (широка и дълбока тава) с масло. Дъното покрийте с тънък кръгъл лист от тестото, в средата изсипете ориза (не го разпределяйте, нека бъде на куп), полейте го с маслото и 2 супени лъжици от шафрановата течност.
Покрийте с памучна кърпа, затворете с капак и гответе на бавен огън в продължение на 30-40 минути.
След това сложете в чиния ориз, част от месото с кестени и нар и поднесете с хрупкавата коричка, в която се е превърнало тестото.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Коментари към Пилаф с агнешко, кестени и нар