Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Пилаф с агнешко, кестени и нар

Пилаф с агнешко, кестени и нар

Пилаф с агнешко, кестени и нар - изображение

Необходими продукти:

  • 300 грама ориз басмати
  • 50 грама заквасена сметана
  • 300 милилитра вода
  • 200 грама брашно
  • щипка шафран
  • 1 яйце
  • 250 грама кестени
  • 120 грама кромид лук
  • 500 грама агнешко месо
  • 150 грама зърна нар
  • 60 милилитра зехтин
  • 150 грама топено масло (гхи)
  • сол и прясно смлян черен пипер


Начин на приготвяне:

Сварете ориза до полуготовност (в подсолена вода), след това отцедете течността с помощта на гевгир.

Замесете тесто от яйцето, брашното, сметаната и 100 милилитра от водата (може да е необходимо малко повече). Сложете сол на вкус. Увийте го в найлоново фолио и оставете да почива 10-15 минути.

Залейте щипка шафран с 200 милилитра топла вода и изчакайте да се запари.

Обелете кестените (ако използвате замразени, те обикновено са готови за употреба).

Измийте агнешкото, нарежете го на кубчета и сварете в подсолена вода до готовност.

Лука обелете, нарежете на полукръгчета и изпържете в горещата смес от зехтина и маслото. След това добавете месото и нека се задушава около 20-25 минути. Подправете на вкус.

Ред е на кестените, следват още 10-15 минути готвене и тогава сложете зърната нар.

Подмажете голям подходящ съд (широка и дълбока тава) с масло. Дъното покрийте с тънък кръгъл лист от тестото, в средата изсипете ориза (не го разпределяйте, нека бъде на куп), полейте го с маслото и 2 супени лъжици от шафрановата течност.

Покрийте с памучна кърпа, затворете с капак и гответе на бавен огън в продължение на 30-40 минути.

След това сложете в чиния ориз, част от месото с кестени и нар и поднесете с хрупкавата коричка, в която се е превърнало тестото.

Да ви е вкусно!

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти