Пиде с кайма и зеленчуци
Необходими продукти
За тестото:
- 2 яйца на стайна температура
- 1/3 чаена чаша олио
- 2 супени лъжици (с голям връх) натурално кисело мляко на стайна температура
- 1/2 чаена чаша топла вода
- 11 грама суха мая
- 2 чаени лъжици захар
- брашно (колкото поеме)
- сол
За плънката:
- 500 грама кайма
- 2 средни глави лук
- 3 зелени чушки
- 1 червена чушка
- люта чушка на вкус
- 3 скилидки чесън
- 1 супена лъжица доматено пюре (или сос от червени чушки)
- 2 средни домата
- сол, червен и черен пипер - на вкус
- 1 яйце за намазване
- олио
- масло
- магданоз
- кашкавал, моцарела или друго подходящо сирене за поръсване
*мерителната чаша, според която са посочени количествата на продуктите, е с вместимост 250 милилитра.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата в купа,
добавете олиото,
киселото мляко,
топлата вода,
маята,
захарта и сол на вкус.
Разбийте всичко с тел за разбиване на яйца.
Постепенно прибавете брашното
и замесете меко тесто.
Сложете го в купа и се заемете с плънката.
Нарежете лука
и го изпържете до прозрачност в тиган със загрято олио, добавете и парченце масло.
След това изсипете каймата и докато тя се пържи, нарежете чушките на кръгчета. Сложете и тях при полуготовата кайма и разбъркайте. Прибавете нарязания чесън, доматеното пюре или сос от червени чушки, сол, пипер, подправки на вкус и разбъркайте всичко добре.
Обелете доматите, нарежете ги на ситно, изсипете ги при каймата. Нека сместа се задушава за кратко и накрая прибавете нарязания магданоз. Разбъркайте и изключете котлона. Плънката е готова.
Разделете тестото на 8 части.
Всяка от тях разточете, придавайки овална форма. Поставете в тава, чието дъно сте застлали с хартия за печене и сложете по около 1,5 супена лъжица от плънката върху всяко парче тесто, разпределяйки я по дължината му.
Завийте свободните краища навътре, прищипете отстрани, за да се затворят получените тесни "лодки". Няколко от тях поръсете с настърган кашкавал, а останалите намажете обилно с разбито яйце. С яйце намажете и тестото по повърхността на бъдещата вкуснотия.
Изпечете в предварително загрята до 250 градуса фурна до зачервяване.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Домашни пърленки без глутен
- Чеснови пърленки с билково масло на тиган
- Лесни пълнозърнести пърленки на тиган
- Бързи пърленки без мая
- Пърленки с кашкавал (без мая)
- Пърленки със зелен лук на тиган
- Пърленки със сирене, магданоз и копър
- Бързи кашкавалени пърленки с кисело мляко и овесени ядки
- Пърленки с шунка и кашкавал
- Пърленка
Коментари към Пиде с кайма и зеленчуци