Печени яйца с гъби и зеле кале
Необходими продукти:
- 1,5 супени лъжици масло
- 1 скилидка чесън
- 1/3 чаена чаша галета
- 1 чаена лъжица нарязана прясна мащерка
- 1/8 чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици масло
- 1 скилидка чесън
- 1 малка връзка листа къдраво зеле
- сол и смлян черен пипер на вкус
- 1 голяма гъба (портобело)
- 4 яйца
- 70 грама сирене фета (може да използвате кашкавал)
- 2 супени лъжици високомаслена готварска сметана
Начин на приготвяне:
Разтопете в тиган 1,5 супени лъжици масло на среден огън, прибавете 1 намачкана скилидка чесън, галетата, мащерката и солта. Когато галетата започнат да се зачервяват, свалете съда от котлона, прехвърлете съдържанието му в купа и оставете за момента.
Почистете тигана с хартия и разтопете в него 1 лъжица масло. Сложете чесъна (отново намачкан), зелевите листа и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Затворете съда с капак за 5 минути, като през това време периодично обръщате листата, които след това извадете в чиния.
Отново почистете тигана с хартия и сложете последната лъжица масло. Когато то се разтопи, прибавете нарязаната на едри парчета гъба и я изпържете до омекване (около 5 минути, ще започне да придобива златистокафяв цвят).
Подмажете с масло 2 форми за печене и във всяка от тях сложете зеле, след това гъби, а върху гъбите чукнете по 2 яйца в съд. Поръсете с настъргано сирене и добавете по 1 супена лъжица сметана. Най-отгоре поръсете галета и изпечете ястието в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-12 минути, докато яйцата стегнат (решетката трябва да бъде на средното ниво на фурната).
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Броколи с лук и яйца на фурна
- Яйца със спанак и кисело мляко
- Беконови кошнички с яйце и кашкавал
- Яйца на фурна с шунка и пармезан
- Бързо гювече в тиган
- Печени пъдпъдъчи яйца в авокадо
- Печени яйца в прошуто с кашкавал
- Турска закуска менемен с яйца и млечен сос със сумак
- Запеканка с яйца и пушена наденица
- Яйца в гювече с пушен бекон, сирене и сметана
Коментари към Печени яйца с гъби и зеле кале