Печени тиквички с рикота и лешници

Необходими продукти:
- 3 тиквички - зелени или жълти, разрязани по дължина
- 1 1/2 чаена лъжица сол
- 1/4 чаена чаша бланширани лешници
- 6 супени лъжици зехтин
- 1 малка връзка мента
- 1 скилидка чесън, настъргана
- 2 супени лъжици оцет
- 3/4 чаена лъжица захар
- 1/2 чаена лъжица лют пипер на люспи
- 1/2 лимон (сокът и кората)
- 1/2 чаена чаша рикота
- морска сол
- хляб за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 150 градуса.
Тиквичката подправете със сол и отцедете за 10 минути.
Подсушете с кухненска хартия.
Лешниците и 1 лъжица мазнина сложете в тава и изпечете за 15-20 минути. Охладете и натрошете.
Намачкайте 3 ментови листа върху дъска за рязане и ги сложете в голяма купа, добавете чесъна, оцета, захарта, лютия пипер и 2 лъжици зехтин.
Загрейте 2 лъжици зехтин в голям тиган и сложете тиквичките с отрязаната страна надолу и запечатайте за 5 минути. След това прехвърлете във фурната и допечете за 15 минути, докато омекнат. Охладете върху дъска, след което нарежете. Подправете със сол и черен пипер.
Кората от лимон смесете с рикотата и 1 супена лъжица зехтин, посолете.
Разпределете рикотата в чиния, отгоре подредете тиквичките, изстискайте лимон и изсипете дресинга с мента и чесън върху зеленчуците. Накрая поръсете с лешници и полейте щедро със зехтин. Поръсете с морска сол.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Черен ориз с праз и домати
- Мъфини от тиквички с шунка, домати и яйца
- Шишчета от тиквички с кайма във фолио
- Шишчета от тиквички с кайма
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Пълнен хляб със зеленчуци и сметанов сос с чесън
- Печена сьомга с тиквички, лимон и билки
- Рагу от тиквички и картофи
Коментари към Печени тиквички с рикота и лешници