Цвят от тиквичка - ползи и вреди
Цветовете от тиквички са красиви, обагрени в преливащи оранжево-жълти нюанси. Те са също годни за консумация, както и самите тиквички. Използват се в кулинарията, където съпътстват различни ястия. Те са високо ценен деликатес, характеризиращ се с леко сладък бадемов вкус. Рецептите за тяхното приготовление са много и различни, но при всички положения са еднакво апетитни и вкусни.
Хранителна стойност на цветовете от тиквички
Цветчетата на тиквичките съдържат витамин C, който е важен за превенция от инфекции. Цветовете от тиквички са богати на антиоксиданти, фибри, витамините A, C, E, K, както и минералите цинк, магнезий, манган, калий, мед и калций. Сготвените цветове от тиквички могат да осигурят значителна част от ежедневната потребност от витамин C на организма.
Полезни свойства от консумацията на цвят от тиквичка
Антиоксидантите спомагат за предотвратяване застаряването на клетките в организма, както и за негативното действие на свободните радикали. Благодарение на фибрите и водата в състава, те имат слабителни и диуретични свойства, които пречистват тялото от токсини и насърчават храносмилането. От друга страна са много лека храна, която не съдържа мазнини и калории, затова са идеални за консумация при спазването на хранителни режими.
Елементите калций, калий, натрий, магнезий, фосфор и желязо, съдържащи се в цветовете, подпомагат дейността на сърдечно-съдовата система, укрепват имунитета, предпазват от появата на канцерогенни клетки и стимулират мозъчната дейност, а витамините подобряват здравето на очите и зрението.
Препоръчва се употребата им от хора, страдащи от атеросклероза, анемия, затлъстяване или стомашни заболявания. Те са добър източник на омега-3 мастни киселини, цинк и протеини, фолиева киселина, затова са подходящи за консумация от бременни жени и подрастващи.
1. Полезни са за сърцето
Както обикновената тиквичка, така и цветята и съдържат калий, който помага за намаляване на кръвното налягане. Магнезият също помага за поддържане на нормално кръвното налягане и сърцето в постоянен ритъм.
2. Помагат в борбата с излишните килограми
Изключителната им ниска калоричност прави тиквичките идеална храна за добавяне в диети за отслабване. Фибрите, които съдържа също помагат за изгарянето на мазнините.
3. Поддържа тялото хидратирано
Тиквичките съдържат 95% вода, което поддържа тялото хидратирано, дава повече енергия и може да намали появата на главоболие.
Използване на цвят от тиквички в кулинарията
Цветовете могат да се консумират сурови самостоятелно или като гарнитура, добавени в салати, ястия, предястия, както и украса към плата и десерти. Могат да се напълнят и със сирена, овкусени с билки и да се изпържат или изпекат до хрупкавост. Може да се открият във веригите хипермаркети, както и да се набавят от производители на зеленчуци.
Единствено женските цветчета могат да се превърнат в тиквички, затова избирайте да консумирате мъжките цветчета. Те имат дълго, тънко стъбло и обикновено растат около външните краища на растението. Женските цветчета са склонни да се развиват по-близо до центъра и имат малки, луковични плодове в основата на цъфтежа, където се среща със стъблото.
Как да разграничим мъжките от женските цветя от тиквичка?
Тиквичките имат както женски, така и мъжки цъфтеж, които имат ясно изразени разлики. И двата вида могат да се готвят. Мъжките цветове имат единична, дълга тичинка, покрита с цветен прашец, а женските цветчета имат стигма с множество стъбла вътре. Мъжкият цвят има дълго и по-стройно стъбло, докато женският цвят е с по-късо стъбло.
Можете също да разгледате точката, където венчелистчетата на цъфтежа се прикрепват към стъблото. Мъжките цветчета имат само стройно стъбло, докато женските имат малка луковична област. Само мъжкият цвят има тичинка в центъра на цветето. Мъжкият и женският цвят на тиквичките се отварят само за един ден, отварят се сутрин и се затварят до следобед.
Противопоказания от консумацията на цвят от тиквички
Преди ядене извадете зелените части около пъпките, наречени чашелистчета, изтръскайте вътрешността, за да ги почистите. Потопете ги след това внимателно във вода на стайна температура и ги оставете да изсъхнат. Съхранете в хладилник, увити във влажна хартиена кърпа. Така ще ги запазите за около два дни.
Имайте предвид, че цветята, които имат цветен прашец, могат да причинят алергични реакции при някои хора. Премахването на репродуктивните органи (тичинката и плодника) намалява риска, но не го елиминира.
food.bradforster.org; healthline.com; natursan.net; berkeleywellness.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 90 мл. |
Белтък | 0,6 гр. |
Въглехидрати | 3 гр. |
Калории | 27 кал. |
Витамини и минерали
Витамин A, витамин C, витамин B |
Други
Други полезни | магнезий, калций, калий, желязо |
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Черен ориз с праз и домати
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Запеканка от кайма със сирене и тиквички в картофена обвивка
- Запеканка от тиквички с лук и кашкавал
- Розички от тиквички с крема сирене и мента
- Запеканка от тиквички с кайма и домати
- Пълнени тиквички с просо, маслини и билки
- Гриловани мариновани тиквички
Коментари към Цвят от тиквичка - ползи и вреди