Печени праскови с розмарин и карамелен сос

Необходими продукти:
- 3/4 чаена чаша захар
- 3 супени лъжици розмарин
- 4 обелени праскови, разрязани и почистени от костилката
- морска сол
- 2 супени лъжици масло
За карамеления сос:
- 1 чаена чаша захар
- 2 супени лъжици царевичен или златен сироп
- 1/2 чаена чаша сметана
- 3 супени лъжици масло
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Смелете с помощта на кухненски робот захарта и розмарина за 30 секунди.
Затоплете фурната на 170 градуса.
Поръсете отрязаната страна на прасковите със сместа от розмарин и захар и щипка сол.
Разтопете маслото в тиган и сложете прасковите с овкусената страна надолу, за да се карамелизират за кратко – около 3-5 минути.
Прехвърлете във фурната директно с тигана и печете за 10 минути, след което обърнете прасковите, полейте ги с маслото, което е в тигана и печете още 5 – 10 минути.
Пригответе карамеления сос – комбинирайте захарта с царевичния сироп и 1/4 чаена чаша вода. Гответе на средна температура като разбъркате веднъж, докато захарта се разтопи. Оставете да се готви без повече да бъркате, докато се получи карамел. Ако има кристалчета захар по стените на съда, избутайте ги надолу с мокра шпатула, за да предотвратите втвърдяването на захарта.
След около 7-8 минути сосът е готов и веднага го свалете от котлона, за да не прегаря.
След това прибавете сметаната и бъркайте бързо и непрекъснато, за да се комбинират. Ако се втвърди карамела, върнете го за кратко на котлона. Оставете за 3-4 минути и прибавете ванилията.
Сервирайте опечените праскови полети с карамеления сироп.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ESN DESIGNER ПРОТЕИНОВ БАР 60 г * 3
УОРМЪП ЗАТОПЛЯЩО МАСАЖНО МАСЛО С АРОМАТ НА КАРАМЕЛ 150 мл
ФАРМОНА ТУТИ ФРУТИ МАСЛО ЗА ТЯЛО КАРАМЕЛ И КАНЕЛА 200 мл
БЕЙЛИС & ХАРДИНГ ЛУКСОЗЕН КОМПЛЕКТ ЗА БАНЯ ЗЛАТЕН БУДОАР
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ ДУШ - ОЛИО ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ 300 мл
ЛОВАРЕ ЧАЙ WINTER GINGER ASSORTED филтър 4 ВИДА * 8
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Нектарина - какви ползи крие за здравето
- Защо прасковите са полезни за здравето?
- Праскови - ползи за здравето и състав
- Карамелизирани орехи (с масло)
- Безалкохолен коктейл Светофар
- Праскова
- E150(a) Карамел обикновен
- Домашен конфитюр от праскови
- Желиран десерт от извара с праскови
Коментари към Печени праскови с розмарин и карамелен сос