Печени праскови с розмарин и карамелен сос

Необходими продукти:
- 3/4 чаена чаша захар
- 3 супени лъжици розмарин
- 4 обелени праскови, разрязани и почистени от костилката
- морска сол
- 2 супени лъжици масло
За карамеления сос:
- 1 чаена чаша захар
- 2 супени лъжици царевичен или златен сироп
- 1/2 чаена чаша сметана
- 3 супени лъжици масло
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Смелете с помощта на кухненски робот захарта и розмарина за 30 секунди.
Затоплете фурната на 170 градуса.
Поръсете отрязаната страна на прасковите със сместа от розмарин и захар и щипка сол.
Разтопете маслото в тиган и сложете прасковите с овкусената страна надолу, за да се карамелизират за кратко – около 3-5 минути.
Прехвърлете във фурната директно с тигана и печете за 10 минути, след което обърнете прасковите, полейте ги с маслото, което е в тигана и печете още 5 – 10 минути.
Пригответе карамеления сос – комбинирайте захарта с царевичния сироп и 1/4 чаена чаша вода. Гответе на средна температура като разбъркате веднъж, докато захарта се разтопи. Оставете да се готви без повече да бъркате, докато се получи карамел. Ако има кристалчета захар по стените на съда, избутайте ги надолу с мокра шпатула, за да предотвратите втвърдяването на захарта.
След около 7-8 минути сосът е готов и веднага го свалете от котлона, за да не прегаря.
След това прибавете сметаната и бъркайте бързо и непрекъснато, за да се комбинират. Ако се втвърди карамела, върнете го за кратко на котлона. Оставете за 3-4 минути и прибавете ванилията.
Сервирайте опечените праскови полети с карамеления сироп.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА CHIFON BELLE 100 мл
ЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА MISSY 100 мл
ФРЕШ ДЖУС ДУШ ГЕЛ С КАРАМЕЛ И КРУША 500 мл
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА HASHTAG 85 мл
УОРМЪП ЗАТОПЛЯЩО МАСАЖНО МАСЛО С АРОМАТ НА КАРАМЕЛ 150 мл
БЕЙЛИС & ХАРДИНГ ЛУКСОЗЕН КОМПЛЕКТ ЗА БАНЯ ЗЛАТЕН БУДОАР
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Карамелизирана захар - рецепта
- Нектарина - какви ползи крие за здравето
- Праскови - ползи за здравето и състав
- E150(b) Каустично-сулфитен карамел
- Пилешки крилца в пикантен карамел
- Карамелизирани парченца ябълки със сусам
- Праскови на скара с ром, масло и сладолед
- Нектарините са по-подходящи за диета от прасковите
- Карамелен крем-мус (за торти и сладкиши)
Коментари към Печени праскови с розмарин и карамелен сос