Печени праскови с розмарин и карамелен сос
Необходими продукти:
- 3/4 чаена чаша захар
- 3 супени лъжици розмарин
- 4 обелени праскови, разрязани и почистени от костилката
- морска сол
- 2 супени лъжици масло
За карамеления сос:
- 1 чаена чаша захар
- 2 супени лъжици царевичен или златен сироп
- 1/2 чаена чаша сметана
- 3 супени лъжици масло
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Смелете с помощта на кухненски робот захарта и розмарина за 30 секунди.
Затоплете фурната на 170 градуса.
Поръсете отрязаната страна на прасковите със сместа от розмарин и захар и щипка сол.
Разтопете маслото в тиган и сложете прасковите с овкусената страна надолу, за да се карамелизират за кратко – около 3-5 минути.
Прехвърлете във фурната директно с тигана и печете за 10 минути, след което обърнете прасковите, полейте ги с маслото, което е в тигана и печете още 5 – 10 минути.
Пригответе карамеления сос – комбинирайте захарта с царевичния сироп и 1/4 чаена чаша вода. Гответе на средна температура като разбъркате веднъж, докато захарта се разтопи. Оставете да се готви без повече да бъркате, докато се получи карамел. Ако има кристалчета захар по стените на съда, избутайте ги надолу с мокра шпатула, за да предотвратите втвърдяването на захарта.
След около 7-8 минути сосът е готов и веднага го свалете от котлона, за да не прегаря.
След това прибавете сметаната и бъркайте бързо и непрекъснато, за да се комбинират. Ако се втвърди карамела, върнете го за кратко на котлона. Оставете за 3-4 минути и прибавете ванилията.
Сервирайте опечените праскови полети с карамеления сироп.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ ДУШ - ОЛИО ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ 300 мл
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ МАСЛЕНО - ЗАХАРЕН ПИЛИНГ ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ 200 мл
ОРГАНИК ШОП ЛИФТИНГ БОДИ КРЕМ ЗА ТЯЛО КАРАМЕЛ КАПУЧИНО 450 мл
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ КРЕМ ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ 200 мл
УОРМЪП ЗАТОПЛЯЩО МАСАЖНО МАСЛО С АРОМАТ НА КАРАМЕЛ 150 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Карамелизирана захар - рецепта
- E150(a) Карамел обикновен
- E150(c) Амонячен карамел
- Карамелена пчелна пита
- Праскова
- Карамелизирани орехи (с масло)
- Карамелен сос от кондензирано мляко и мед
- Безалкохолен коктейл Светофар
- Пилешки крилца в пикантен карамел
Коментари към Печени праскови с розмарин и карамелен сос