Печени картофи със сос от авокадо и чесън
Необходими продукти:
- 700 грама картофи с тънка кора
- 2-2,5 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжица сух чесън на прах
- средна връзка магданоз
- прясно смлян черен пипер
- сол
За соса:
- 1 голямо авокадо
- 2 скилидки чесън
- 1/2 супена лъжица лимонов сок
- 60 милилитра зехтин
- прясно смлян черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Измийте старателно картофите под течаща вода, като използвате четка. Сложете ги в тенджера, залейте с вода и поставете върху котлона.
Щом течността кипне, подсолете, намалете температурата на котлона и сварете до готовност (20-25 минути).
През това време направете соса от авокадо.
Разрежете плода на две, обелете го и отстранете костилката. След това разрежете на няколко части, които сложете в съда на блендер. Добавете чесъна, лимоновия сок, подправете и пюрирайте. Накрая на тънка струя налейте зехтина, разбивайки соса до еднородност.
Отцедете водата от сварените картофи, а тях оставете за 10 минути, за да се изсушат.
Включете фурната на 200 градуса. Докато се сгорещи, подредете картофите в леко намазнена тава и с дъното на чаша ги притиснете, за да се сплескат и спукат.
Полейте всеки картоф с около 1 чаена лъжица зехтин, подсолете, поръсете с чесън на прах и смлян черен пипер.
Поставете ги във вече горещата фурна и изпечете за 20-30 минути, докато повърхността им стане златиста и хрупкава.
Щом бъдат готови, извадете от фурната, поръсете с пресен магданоз и прясно смлян черен пипер, полейте със соса от авокадо и сервирайте веднага.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Печени картофи с подправки
- Рецепти за картофи на фурна с розмарин и чесън
- Печени картофи с крема сирене
- Печени картофи с броколи и соев сос
- Печени картофи в патешка мас с чесън и мащерка
- Печени картофи с чесън, масло и пармезан
- Запечени картофи с див чесън, сирене и сметана
- Печени картофи в хрупкава кашкавалена панировка с чесън
- Цели печени картофи с билки и кашкавал
- Печени картофи с чесън и мащерка
Коментари към Печени картофи със сос от авокадо и чесън