Рецепти за картофи на фурна с розмарин и чесън
Картофите присъстват на трапезата ни почти ежедневно, приготвени по много различни начини. Запечени на фурна с ароматни подправки са чудесно допълнение към основното ястие за вечеря или обяд. Представяме ви няколко бързи и лесни за приготвяне рецепти за картофи на фурна с розмарин и чесън.
Картофи на фурна с розмарин и чесън
Ароматът на розмарин е толкова характерен, че никога не бихте могли да го сбъркате с някоя друга билка. Комбинирайте няколко клончета от подправката с чесън, за да обогатите вкуса на печените картофи.
Необходими продукти за приготвянето на картофи на фурна с розмарин и чесън:
- 1 килограм картофи, обелени и нарязани
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици лимонов сок, прясно изцеден
- 1 1/2 супени лъжици чесън, пресован
- 2 супени лъжици пресен розмарин
- 2 чаени лъжички суха мащерка
- 1/2 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне на картофите на фурна с розмарин и чесън:
Загрейте фурната до 220 градуса и покрийте дъното на голяма тава с хартия за печене.
В голяма купа смесете зехтина, лимоновия сок, чесъна, розмарина, мащерката и солта. Добавете нарязаните картофи и разбъркайте добре, за да се овкусят равномерно.
След това ги разпределете в тавата и изпечете в предварително загрятата фурна за 20 минути. Обърнете и печете още 10-15 минути до златисто кафяв цвят и готовност.
Поднесете картофите топли и им се насладете.
Приятен апетит!
Пресни картофи на фурна с ароматни подправки и бяло вино
Необходими продукти за приготвянето на ароматните картофи на фурна:
- 1 килограм пресни картофи
- 70 милилитра бяло вино
- 100 грама масло
- 3 скилидки чесън, наситнени
- 2 стръка пресен копър, наситнен
- 1 стрък пресен розмарин
- пресен магданоз и риган, наситнени
- сол, черен и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне на печените картофи:
Не е нужно да белите пресните картофи, достатъчно е да премахнете люспичките с помощта на сол. Разтрийте ги с нея, изплакнете и нарежете във форми по избор.
Изсипете картофите в тавичка и налейте виното. Загрейте фурната на 190 градуса и ги запечете за 20 минути на долен реотан.
През това време разтопете маслото и сотирайте наситнените чеснови скилидки, копъра, розмарина, магданоза и ригана. Подправете със сол, черен и червен пипер на вкус, разбъркайте. Извадете ястието от фурната. След редукция на виното налейте ароматната маслена смес и върнете тавата обратно във фурната.
Настройте печенето отгоре и отдолу, намалете градусите на 160 и печете до златиста коричка. Охладете, разпределете порции и поднесете картофките, гарнирани с питие по избор.
Добър апетит и наздраве!
Печени картофи с чесново масло и розмарин
Необходими продукти за приготвянето на печените картофи с чесново масло и розмарин:
- 800 грама малки картофи
- 3 скилидки чесън, наситнен
- 1 чаена лъжица сушен розмарин
- 4 супени лъжици растително масло (олио)
- 1 чаена лъжица сол
- млян черен пипер
- билки и подправки по ваш избор
Начин на приготвяне на печените картофи:
Смесете в купа чесъна, розмарина, олиото, солта, черния пипер и овкусете с подправки на вкус. Разбъркайте и оставете за 10 минути да се смесят вкусовете и ароматите (може и за по-дълго).
Измийте картофите (цели и необелени), подсушете ги и ги оваляйте в полученото чесново масло.
Загрейте фурната до 200 градуса и ги изпечете за 25-30 минути или до готовност.
По този начин може да си приготвите картофите и ако сте сред природата. Единствената разлика е, че ще трябва да увиете всеки един от тях във фолио и да печете на жар. Получава се изключително вкусно.
Да ви е сладко!
Печени картофи с розмарин, чесън и горчица
Необходими продукти за приготвянето на ароматните картофки:
- 2 супени лъжици дижонска горчица със семена
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 пресовани скилидки чесън, наситнен
- 1/2 чаена лъжичка сок от лимон
- 1 супена лъжица нарязан ситно пресен розмарин
- 1/2 чаена лъжичка сол
- черен пипер
- 1 килограм пресни картофи, измити и нарязани с коричката
- 2 чаени лъжички нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне на печените картофи:
Загрейте фурната на 200 градуса и намазнете тава. Нарежете картофите през средата и ги оставете настрана.
В купа сложете зехтина, горчицата, чесъна, лимоновия сок, розмарина, солта, черния пипер и разбъркайте сместа.
Прибавете картофите и разбъркайте отново.
Изсипете зеленчуците в тавата, поръсете ги с нарязания на ситно пресен магданоз и запечете за 30 минути. Охладете картофките, разпределете ги в чиния и поднесете, украсени с пресен розмарин.
Бон Апети!
Задушени картофи с масло, розмарин и бяло вино
Необходими продукти за приготвянето на 4 порции:
- 1,5 кг пресни картофи
- 60 грама краве масло
- 50 милилитра бяло вино
- няколко стръка пресен розмарин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на задушените картофи:
Измийте и почистете пресните картофи, без да отстранявате обелката им.
Разтопете в тенджера маслото, сгорещете го и запържете картофките цели. Разбъркайте и подправете със сол и 2-3 стръка розмарин.
Налейте виното, похлупете с капак и задушете картофите за 20 минути. Разбърквайте периодично, за да не залепнат.
След готовност отцедете и поднесете топли, украсени с няколко стръкчета пресен розмарин.
По желание може да разтопите масло, да добавите чесън на прах или други подправки и да гарнирате ястието с чесновото масло.
Да ви е вкусно!
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Печени картофи с подправки
- Печени картофи в патешка мас с чесън и мащерка
- Печени картофи с броколи и соев сос
- Запечени картофи с чесън, гъби и лук
- Печени картофи с чесън и мащерка
- Печени картофи в бира с чесън и подправки
- Печени картофи с крема сирене
- Печени картофи с чесън и червен пипер
- Печени картофи с масло и пармезан
- Запечени картофи с лук и сос от сметана и чесън с кашкавал
Коментари към Рецепти за картофи на фурна с розмарин и чесън