Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Пай от бутер тесто с карфиол, праз и сирене чедър

Пай от бутер тесто с карфиол, праз и сирене чедър

Пай от бутер тесто с карфиол, праз и сирене чедър - изображение

Необходими продукти:
1/2 супена лъжица зехтин

  • 2 глави червен лук
  • 2 чаени лъжици балсамов оцет
  • 1 чаена лъжица кафява захар
  • 1 чаена лъжица срежа мащерка
  • 600 грама карфиол, накъсан на розички
  • 40 грама масло
  • 1 супена лъжица брашно
  • 300 милилитра прясно мляко
  • 100 грама сирене чедър, настъргано
  • 3 стръка праз (около 380 грама), нарязани
  • 2 листа бутер тесто, всеки по 400 грама

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина на средна температура и запържете лука, който предварително сте нарязали, докато омекне - около 6-8 минути. Добавете балсамовия оцет, захарта и мащерката. И продължете да готвите 10-12 минути, докато започне да се карамелизира.

Бланширайте карфиола във вряща вода за 8-10 минути, докато омекне.

Пригответе сиреновия сос - разтопете 20 грама масло в малка касерола. Добавете към него брашното и разбъркайте за 3-4 минути, докато се комбинират и сместа стане златиста. Добавете към соса млякото, като бъркате непрекъснато. Когато сосът се сгъсти добавете към него 80 грама от сиренето. Свалете от котлона и оставете настрана.

Разтопете останалите 20 грама масло и запържете праза, докато омекне.

Загрейте фурна на 180 градуса.

Разточете единия лист бутер тесто и изрежете кръг с диаметър 26 сантиметра и го сложете в тавичка със същия диаметър.

В тавата върху тестото сложете лука, като оставите около 1,5 сантиметра от краищата на тестото без плънка. Покрийте с карфиола, останалия чедър, а най-отгоре сложете праза.

Намажете краищата на тестото с вода.

Разточете втория лист бутер тесто и от него изрежете кръг с диаметър 30 сантиметра. Покрийте с него плънката и притиснете краищата на двата листа тесто, за да се залепят едно за друго.

С остър нож направете Х в средата на пая и печете 35-40 минути, до златисто.

за framar.bg: Данна Панджарова
източник: realfood.tesco.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноХрани и ястияБотаника