Пай от бутер тесто с карфиол, праз и сирене чедър
Необходими продукти:
1/2 супена лъжица зехтин
- 2 глави червен лук
- 2 чаени лъжици балсамов оцет
- 1 чаена лъжица кафява захар
- 1 чаена лъжица срежа мащерка
- 600 грама карфиол, накъсан на розички
- 40 грама масло
- 1 супена лъжица брашно
- 300 милилитра прясно мляко
- 100 грама сирене чедър, настъргано
- 3 стръка праз (около 380 грама), нарязани
- 2 листа бутер тесто, всеки по 400 грама
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина на средна температура и запържете лука, който предварително сте нарязали, докато омекне - около 6-8 минути. Добавете балсамовия оцет, захарта и мащерката. И продължете да готвите 10-12 минути, докато започне да се карамелизира.
Бланширайте карфиола във вряща вода за 8-10 минути, докато омекне.
Пригответе сиреновия сос - разтопете 20 грама масло в малка касерола. Добавете към него брашното и разбъркайте за 3-4 минути, докато се комбинират и сместа стане златиста. Добавете към соса млякото, като бъркате непрекъснато. Когато сосът се сгъсти добавете към него 80 грама от сиренето. Свалете от котлона и оставете настрана.
Разтопете останалите 20 грама масло и запържете праза, докато омекне.
Загрейте фурна на 180 градуса.
Разточете единия лист бутер тесто и изрежете кръг с диаметър 26 сантиметра и го сложете в тавичка със същия диаметър.
В тавата върху тестото сложете лука, като оставите около 1,5 сантиметра от краищата на тестото без плънка. Покрийте с карфиола, останалия чедър, а най-отгоре сложете праза.
Намажете краищата на тестото с вода.
Разточете втория лист бутер тесто и от него изрежете кръг с диаметър 30 сантиметра. Покрийте с него плънката и притиснете краищата на двата листа тесто, за да се залепят едно за друго.
С остър нож направете Х в средата на пая и печете 35-40 минути, до златисто.
за framar.bg: Данна Панджарова
източник: realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Кулинарни шедьоври от бутер тесто
- Бутерки с крема сирене и боровинки
- Бутер плитка с яйца, шунка и гъби
- Печени ябълки в бутер тесто с дъх на ванилия
- Пирожки от бутер тесто с шунка, кашкавал и зелен лук
- Руло от бутер тесто с шунка, домати и кисели краставички
- Бутерки със спанак, сирене и чесън
- Пита от бутер тесто със сирена, домати и риган
- Рибен пай с хрупкава коричка
- Суров мини пай с тиква
Коментари към Пай от бутер тесто с карфиол, праз и сирене чедър