Осолена сланина с чесън
Необходими продукти:
сланина с кожа
едро смляна готварска сол
чесън
дафинов лист по желание
смлян червен и/или черен пипер по желание
Пропорциите определете според вкусовите ви предпочитания и желаното количество готов продукт.
Начин на приготвяне:
Измийте сланината много старателно, като почистите добре кожата с помощна на нож.
Малка хитрина, за да получите мека кожа: сложете парчето сланина в гевгир и го залейте с вряща вода, която трябва да премине пред всичката кожа.
След това нарежете на малки парчета с ширина 5-7 сантиметра, а чесъна - на едри парчета.
С остър нож надупчете сланината на няколко места и в тези процепи сложете чесъна.
Поставете в подходящ съд и засипете обилно с едро смляна готварска сол. Слоят да бъде с дебелина около 1,5 - 2 сантиметра. Всички страни на парчето трябва да са добре осолени, за да може белите кристалчета да поемат колкото и влага да се отдели от сланината.
Поставете парчето в подходящ съд с кожата надолу, отново поръсете със сол и покрийте с фолио или затворете с капак. Приберете в хладилника за около седмица, като периодично обръщате парчетата.
Ако сте решили да използвате дафинови листа, сложете ги между парчетата сланина.
След около 7 дни почистете сланината от солта (може да измиете с вода, но тогава трябва и да подсушите задължително). След това увийте във фолио или в хартия за печене и съхранявайте в камерата на хладилника.
Може да поднесете с горчица, чесън и праз или пера зелен лук.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Рецепти за варена сланина с подправки
- Свинска сланина – състав, полезни свойства и противопоказания
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Пържена сланина с лук
- Как да си направим домашна свинска мас и полезно ли е да готвим с нея
- Маринована пикантна сланина с червен пипер и чесън
- Отслабване със сланина. Същност, принципи и противопоказания
- Запечена шпикована сланина с чесън и горчица във фолио
- Сланина с чесън и горчица на фурна
- Пастет от сланина с чесън и орехи
Коментари към Осолена сланина с чесън