Обреден хляб за Кръстовден
Необходими продукти:
- 2 килограма брашно
- 80 грама жива мая
- 900 милилитра топла вода
- 2 чаени лъжички сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 10 грама сода за хляб
- 1/2 чаена лъжичка оцет
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и го сложете в подходящ съд за месене. Добавете солта и содата за хляб, погасена в оцета. Активирайте маята в топлата вода и прибавете захарта. Разбъркайте и комбинирайте двете смеси.
Пригответе тесто, поръсете брашно върху кухненски плот и го замесете. Разделете на различни по големина части и оставете да си починат за 30 минути. Оформете топчици от тестото, притиснете ги с длани и направете разрези през средата.
Поръсете с брашно и подредете в плоска тава, покрита с лист пергамент. Изчакайте хлебчетата да удвоят обема си, загрейте фурната на 170 градуса и ги запечете за 40-45 минути. След готовност покрийте с влажна кърпа, разчупете за здраве и поднесете.
Добър апетит!
За framar.bg: Русиана Михайлова
Снимки: es.paperblog.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Цветни рулца от тортила питки
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
Коментари към Обреден хляб за Кръстовден