Ньоки с моркови в доматен сос

Необходими продукти:
1-2 моркова
3-4 чаени чаши брашно (точното количество зависи от размера и сочността на морковите)
сол
вода
За доматения сос:
3 домата
1 сладка червена чушка
3 супени лъжици олио
сол и смлян черен пипер на вкус
1 чаена лъжица сух риган
Начин на приготвяне:
Обелете морковите, сварете ги или изпечете предварително, докато омекнат. Ако решите да печете, увийте ги във фолио и поставете във фурната за 40 минути при температура от 190 градуса. Сваряването е по-бързо от изпичането, но пък морковите ще бъдат по-воднисти и ще трябва да използвате повече брашно. Когато са готови, смелете с помощта на блендер до получаването на пюре. Не трябва да остават бучки.
Към него прибавете брашното и замесете плътно тесто. Слагайте брашно, докато тестото спре да се лепи по ръцете. Оформете като колбас и го поставете върху плота, който сте поръсили с брашно. Нарежете на парчета.
От всяко оформете малки топчета, чиято повърхност притиснете с вилица.
Налейте голямо количество вода в тенджера, сложете малко сол и поставете съда на котлона. Когато водата заври, в нея пуснете формичките от тестото на части. Не ги изсипвайте наведнъж, защото ще се слепят. Нека се варят в продължение на няколко минути, без да затваряте тенджерата с капак на силен огън. Изплуването на повърхността е знак, че са готови. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица. Нарежете доматите на малки парчета.
Червената чушка също нарежете. Сгорещете олиото в подходящ съд и в него изсипете парченцата домати и чушки. Сложете подправките, разбъркайте и оставете соса да се задушава под капак на слаб огън за около 15 минути.
Готовите морковени ньоки сложете в подходящ съд, в който ще поднесете и полейте с доматения сок. Украсете с нарязани зелени подправки и може да се насладите на зеленчуковото ястие.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Ньоки с гъби и сос от крема сирене
- Огретен от картофени ньоки с гъби и сметана
- Класически картофени ньоки
- Пържени панирани ньоки
- Ньоки от сирена с яйца и масло
- Печени ньоки с тиква и градински чай
- Ньоки в доматен сос с лук
- Ньоки от извара с пармезан
- Сладки ньоки с лешници и йогурт
- Сотирани картофени ньоки с рукола и кашкавал
Коментари към Ньоки с моркови в доматен сос