Рецепти за домашен хляб с кокосово брашно
Кулинарните рецепти за печива, направени с алтернативи на традиционното пшенично брашно, набират все по-голяма популярност. Често се използва кокосово брашно, което може да се комбинира и с бадемово. Ако се придържате към нисковъглехидратно или безглутеново хранене, такива варианти са много подходящи. Предлагаме ви няколко рецепти за хляб с кокосово брашно, които може да изпълните в домашни условия без усилия.
Нисковъглехидратен кокосов хляб
За да си направите кокосов хляб с ниско съдържание на въглехидрати, са ви необходими:
- 1/2 чаена чаша кокосово брашно
- 1/4 чаена чаша разтопено кокосово масло
- 1/4 чаена лъжичка морска сол
- 1/4 чаена лъжичка сода за хляб
- 6 яйца
Начин на приготвяне:
- Включете фурната да загрява на 175 градуса.
- В голяма купа смесете кокосовото брашно, морската сол и содата за хляб. Разбъркайте ги добре.
- В друг съд разбийте яйцата с кокосовото масло и прибавете към сухите съставки, като наливате на тънка струя и бъркайте, докато получите еднородна смес.
- Намажете малка форма за хляб с масло и изсипете в нея кокосовото тесто
- Сложете го за 30-40 минути във фурната. Проверявайте готовността с клечка.
Кокосови филийки с кисело мляко
Кокосовият хляб с кисело мляко е диетичен нисковъглехидратен продукт, който може да замести традиционния бял хляб в менюто ви, ако по някакви причини се налага да ограничите или напълно да изключите консумацията му. За да си го приготвите, са ви необходими:
- 150 милилитра натурално кисело мляко
- 1 яйце
- 3 супени лъжици (с малък връх) кокосово брашно
- 3 щипки сол
- 0,5 чаена лъжица бакпулвер
Начин на приготвяне:
- Смесете киселото мляко и яйцето, сложете и солта, след което постепенно добавете кокосовото брашно с бакпулвера.
- Получава се смес с консистенция на гъста сметана, която разпределете във формички, така ще имате готови филийки хляб. Дебелината на слоя трябва да бъде около 2 сантиметра.
- Изпечете във фурната на 180 градуса за 25-30 минути.
- Внимавайте да не прегорите филийките. Когато повърхността им се зачерви, значи са готови.
- Изчакайте да се охладят и извадете от формичките.
Веган хляб от бадемово и кокосово брашно със семена и хуск
Рецептата, която следва, е за приготвянето на безглутенов хляб, който съдържа два вида брашно – кокосово и бадемово, както и хуск, различни семена и кокосово масло. Готовият продукт е подходящо да се комбинира с почти всичко, за което бихте използвали обикновен хляб. За да промените вкуса, може да добавите билки, подправки и семена по ваш избор.
Необходими продукти за безглутеновия хляб:
- 1/3 чаена чаша кокосово масло
- 2,5 чаени чаши вода
- 2 чаени чаши бадемово брашно
- 1 чаена чаша кокосово брашно
- 3 супени лъжици хуск
- 1 чаена лъжица морска сол
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 0,5 чаена лъжица сода бикарбонат
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 3 супени лъжици ленени семена
- 3 супени лъжици слънчогледови семки
- 1 супена лъжица микс от семена по избор (по желание)
Начин на приготвяне:
- Смесете двата вида брашно с хуска, добавете ленените и слънчогледовите семена, содата, солта и бакпулвера. Ако ще използвате билки и подправки, сложете и тях.
- Налейте кокосовото масло, водата и лимоновия сок при сухите съставки и разбъркайте добре (не трябва да остават бучки).
- Покрийте полученото тесто с кърпа и го оставете да престои на стайна температура 45-60 минути.
- След това го преместете в малка форма за хляб, чието дъно предварително сте застелили с хартия за печене. От тестото може да оформите и питка, ако предпочитате. Поръсете повърхността със семена и/или билки и сложете съда в загрята на 180 градуса фурна за 1 час. След това проверете хляба и ако е необходимо, оставете във фурната за още 15 минути.
- Не нарязвайте веднага готовия хляб, добре е да изчакате половин час и тогава да го сервирате на трапезата.
Да ви е вкусно!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- 22 интересни факта за хляба
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Рецепти за домашен хляб с кокосово брашно