Мляко с ориз, бадеми и стафиди
Това ястие е традиционно за индийската кухня и се нарича кхир. Задължителното при направата му е използването на шафран и кардамон.
Десертът се поднася и топъл, и студен.
Необходими продукти:
- 100 грама ориз
- литър прясно мляко с 3,2% масленост
- 100 грама захар
- 1/2 чаена лъжица смлян кардамон
- 1/3 чаена лъжица шафран
- 2 супени лъжици натрошени бадеми
- 2 супени лъжици стафиди
Начин на приготвяне:
Налейте прясното мляко в тенджера и поставете върху котлона.
Когато заври, изсипете в него ориза, който трябва да се приготвя на бавен огън в продължение на 40 минути под капак. След това махнете капака и оставете зрънцата да се варят още 15 минути.
Не забравяйте да разбърквате, защото млякото ще намали обема си.
Стафидите залейте с вряща вода и 15 минути по-късно я отцедете. Добавете ги в кашата 5 минути преди тя да бъде готова, подсладете, сложете подправките и бадемите.
Готовия десерт е вкусен както топъл, така и охладен.
Добър апетит!
Източник: povar.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ МЛЯКО С ОРИЗ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТИКВА И КАРТОФИ С ОРИЗ И МЛЯКО 190 г
ЕЛФА ФАРМ О`ХЕРБАЛ МАСКА ЗА ПРИДАВАНЕ НА ОБЕМ С ЕКСТРАКТ ОТ АРНИКА 500 мл
ХИП КОМБИОТИК 1 МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 0+ месеца 800 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С КАРТОФИ И МЛЯКО 190 г
НОВАЛАК 1 0-6 месеца 400 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
Коментари към Мляко с ориз, бадеми и стафиди