Мляко с ориз, бадеми и стафиди

Това ястие е традиционно за индийската кухня и се нарича кхир. Задължителното при направата му е използването на шафран и кардамон.
Десертът се поднася и топъл, и студен.
Необходими продукти:
- 100 грама ориз
- литър прясно мляко с 3,2% масленост
- 100 грама захар
- 1/2 чаена лъжица смлян кардамон
- 1/3 чаена лъжица шафран
- 2 супени лъжици натрошени бадеми
- 2 супени лъжици стафиди
Начин на приготвяне:
Налейте прясното мляко в тенджера и поставете върху котлона.
Когато заври, изсипете в него ориза, който трябва да се приготвя на бавен огън в продължение на 40 минути под капак. След това махнете капака и оставете зрънцата да се варят още 15 минути.
Не забравяйте да разбърквате, защото млякото ще намали обема си.
Стафидите залейте с вряща вода и 15 минути по-късно я отцедете. Добавете ги в кашата 5 минути преди тя да бъде готова, подсладете, сложете подправките и бадемите.
Готовия десерт е вкусен както топъл, така и охладен.
Добър апетит!
Източник: povar.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛАКТАНА БИО 2 600 г
АПТАМИЛ 2 ПРОНУТРА 400 г
НОВАЛАК 3 1-3 години 400 г
ХИП КОМБИОТИК 1 МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 0+ месеца 800 г
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
АПТАМИЛ 1 ПРОНУТРА 400 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Полезно ли е прясното мляко за децата
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Как да си помогнем при непоносимост към лактоза
- Диета с избягване на млечни продукти
- Какви рискове за здравето крие консумацията на сурово прясно мляко
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
Коментари към Мляко с ориз, бадеми и стафиди