Мляко с ориз, бадеми и стафиди

Това ястие е традиционно за индийската кухня и се нарича кхир. Задължителното при направата му е използването на шафран и кардамон.
Десертът се поднася и топъл, и студен.
Необходими продукти:
- 100 грама ориз
- литър прясно мляко с 3,2% масленост
- 100 грама захар
- 1/2 чаена лъжица смлян кардамон
- 1/3 чаена лъжица шафран
- 2 супени лъжици натрошени бадеми
- 2 супени лъжици стафиди
Начин на приготвяне:
Налейте прясното мляко в тенджера и поставете върху котлона.
Когато заври, изсипете в него ориза, който трябва да се приготвя на бавен огън в продължение на 40 минути под капак. След това махнете капака и оставете зрънцата да се варят още 15 минути.
Не забравяйте да разбърквате, защото млякото ще намали обема си.
Стафидите залейте с вряща вода и 15 минути по-късно я отцедете. Добавете ги в кашата 5 минути преди тя да бъде готова, подсладете, сложете подправките и бадемите.
Готовия десерт е вкусен както топъл, така и охладен.
Добър апетит!
Източник: povar.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ МЛЯКО С ОРИЗ 190 г
ЛАКТАНА БИО 1 600 г
НАН - 2 КОМФОРТИС ПРЕХОДНО МЛЯКО 800 г 6+ месеца
БИОХЕРБА ЗЛАТНО МЛЯКО прах 150 г
ФРИЗОВОМ 0 - 12 месеца 400 г
ХИП 3 ОРГАНИЧНО ДЕТСКО МЛЯКО 600 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Мляко с какао
- Огретен от тиквички с ориз
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
Коментари към Мляко с ориз, бадеми и стафиди