Меден хляб
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 1/2 чаена чаша мед
- 1/4 чаена чаша масло + 2 супени лъжици разтопено
- 2 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица сол
- 1 1/2 чаена чаша леко топла вода
- 2 пакетчета суха мая
- 2 1/2 чаена чаша брашно
- 5 чаени чаши пълнозърнесто брашно
Начин на приготвяне:
В малка касерола затоплете млякото, когато заври свалете от котлона и добавете към него меда, маслото, захарта и солта. Разбъркайте, за да се разтопят всички продукти и изчакайте да се охлади течността, докато достигне малко по-висока от телесната температура.
В купата с водата сложете маята и разбъркайте, за да се разтвори. Смесете с млякото.
Прибавете брашната, като бъркате с шпатула. Когато тестото започне да оформя топка, премесете с ръце.
Поръсете кухненски плот с брашно и обърнете купата с тестото върху плота. Оставете така да престои 10 минути.
Премесете тестото за 10-тина минути, докато стане еластично.
Прехвърлете в купа и оставете да втаса под кърпа, докато удвои обема си - около 1 час.
Разделете на две равни части и отново оставете за 10 минути, покрити с кърпа.
Намазнете две форми за кекс (хляб) и в тях оформете две хлебчета от частите тесто.
Намазнете с разтопено масло и отново покрийте с кърпа. Изчакайте повторното втасване за 1 час и 15 минути.
Изпечете ги на 200 градуса в предварително загрята фурна за 40-50 минути. Повърхността на хлебчетата трябва да е станала кафява и хрупкава, а при почукване да издават кух звук.
Извадете внимателно от формите и изстудете напълно, преди да нарежете. Насладете се на вкусния хляб с мед.
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Меден хляб