Медена баклава

Необходими продукти:
400 грама бутер тесто
300-400 грама ядки
300-400 грама захар
150-200 грама мед за сиропа (може да се замени с чаша захар)
100 грама масло
1 яйце
1 ч. л. кардамон (по желание)
1 ч. л. канела
Вода и добро настроение :)
Начин на приготвяне:
Тъй като тестото ни е готово, оставяме го да се размрази и преминаваме към направата на плънката.
Счукваме ядките и ги смесваме със захарта в съотношение 50:50. Добавяме по лъжичка смлян кардамон и канела.
Разгъваме тестото, единият лист раздяме на 2 части - това ще са долният и горният слой на баклавата и трябва да бъдат малко по-дебели от останалите. Другият лист делим на 4, които ще са средните слоеве. Започваме да подреждаме пластовете във формата за печене, намазана с масло (може да използваме хартия за печене). Предварително трябва да разтопим маслото, то ще ни е нужно за намазване на листовете.
Поставяме първия слой, намазваме с масло и слагаме от плънката. Не пестим от нея, но и не прекаляваме, за да не стане много дебела. Продължаваме с реденето: тесто, масло, пълнеж и така, докато свършат продуктите. Последния лист намазваме с разбит яйчен жълтък, за да се получи красива коричка. Сега трябва да нарежем баклавата, защото това ще е трудно, след като се изпече (на квадратчета или ромбчета - вие избирате). Печем в загрята фурна на 200 градуса в продължение на 30 минути.
Докато баклавата се пече, ние приготвяме сиропа:
В 3-4 чаша вода разтваряме 4-5 с. л. от меда (ако се разтваря трудно, може да направим това на водна баня). Ако използваме захар вместо мед, тогава разтваряме захарта в 1-2 чаша топла вода.
Изваждаме баклавата от фурната и обилно поливаме със сиропа. Тя трябва почти да "потъне" в него. Оставяме да изстине и да се напои.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИО КАКАОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ - КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
ХАЙТМАН БОЯ ЗА СЛАДКИШИ CRAZY COLOURS ШЕСТ ЦВЯТА 4 г * 6
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Манука
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Сиропиран сладкиш от орехи с коняк и канела
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Премахнете липомите по тялото с мед и брашно
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Направете си лечебна смес от мед и дебелец срещу кисти и фиброми
- Направете си маска от оризово мляко и мед срещу суха и изтощена коса
Коментари към Медена баклава