Лучен тарт с бутер тесто
Необходими продукти:
- 1 супена лъжица кедрови ядки или нарязани бадеми
- 6 глави лук, обелени и разрязани по дължина
- 2 чаени лъжици олио
- 1/4 чаена чаша балсамов оцет
- 1 чаена лъжица захар
- 3 супени лъжици масло
- 1 пакет бутер тесто, размразено (400 грама)
- 240 грама микс от гъби (манатарки, шийтаке и др.)
- 1 смачкана скилидка чесън
- 100 грама рикота
- 1 чаена чаша рукола
- няколко резена пармезан (направени с белачка)
- зехтин и лимонови резени за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса и запечете ядките в тава, докато покафенеят - за около 4 минути. Прехвърлете ги в малка чиния.
Лука сложете в тавата, в която сте пекли ядките и полейте с мазнината. Подправете със сол и черен пипер. Печете за 20-25 минути, докато покафенее. Оставете да се охлади и махнете по-изгорелите горни слоеве на лука.
Междувременно сложете балсамовия оцет да заври в малка касерола, докато се сгъсти и сиропира - за около 5 минути. Добавете 1 супена лъжица масло и свалете от котлона. Подредете в този сос лука с отрязаната страна нагоре, като се опитате да подредите резените възможно най-плътно един до друг, ако има нужда може и да застъпите някои.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност и отрежете кръг малко по-широк от диаметъра на тигана. Надупчете го с вилица и го сложете върху лука в тигана, набутвайки краищата в ръба. Печете за 25-30 минути.
Останалите 2 супени лъжици масло загрейте в тиган и изпържете гъбите и чесъна до готовност - около 5-8 минути. Подправете със сол и пипер.
Оставете тарта да се охлади за 5-10 минути, след което внимателно го обърнете в поднос. Поръсете с рикотата, рукола, пармезана, гъбите и ядките.
Полейте със зехтин и сервирайте с няколко резена лимон.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Лимонов тарт без печене
- Плодов тарт с лимонов крем
- Тарт с боровинки и козе сирене
- Тарт с бутер тесто и плънка с праз
- Смокинов тарт с мед, маскарпоне и солени бисквитки
- Тарт татен
- Бутер тарт с кайма, домати и кедрови ядки
- Вегетариански тарт с тиква
- Тарт с цели домати и козе сирене
- Тарт с макарони
Коментари към Лучен тарт с бутер тесто