Рецепта за домашен сусамов тахан
Сусамовият тахан е може би най-използваният кулинарен продукт в някои близкоизточни страни. Популярен е в арабските държави, в Индия, също в Гърция и Кипър. Пастата е много полезна за човешкия организъм, съчетава се прекрасно с почти всякакви ястия, а за хората, които се придържат към веган начин на живот, е просто незаменима.
Знаете ли, че съществуват твърдения, според които сусамовият тахан се среща в кулинарни рецепти още преди 2 000 пр.н.е? |
Не е никак трудно сами да си приготвите сусамов тахан. Вкусът е много наситен, съставките са натурални, а цената – много по-изгодна от тази на готовия продукт, предлаган в търговската мрежа.
Необходими са ви:
- 1 чаена чаша сусамови семена
- 2-3 супени лъжици растителна мазнина без мирис по ваш избор
- щипка готварска сол
Как се приготвя домашен сусамов тахан
Започнете със запичане на сусама. Включете котлона на средна температура и загрейте сух тиган. Изсипете в него семената и ги изпечете до получаване на златист загар.
Нужни са около 5 минути, а междувременно трябва да разбърквате често сусама с дървена лъжица. За това време той ще освободи и аромата си.
Внимавайте да не прегорите семената, защото това ще придаде неприятен привкус на тахана. |
Прехвърлете готовите семенца в широка чиния и ги оставете да изстинат напълно. Алтернатива е да запечете сусама във фурната на 180 градуса отново за 5 минути, за да получите същия ефект.
След това смелете с помощта на кухненски робот или друг подходящ уред за около 2 минути или колкото време е необходимо за превръщането на семената в гъста паста.
Когато пастата е налице, към нея постепенно налейте олиото, без да изключвате уреда.
Ако е необходимо, може да добавите повече мазнина от посоченото количество, целта е да се получи хомогенна смес. Накрая добавете и щипка сол.
Таханът лесно се превръща в апетитен сос. Трябва само да го разредите с малко студена вода (1:1) и да добавите прясно изцеден лимонов сок, сол и чесън на вкус. Сосът е годен за консумация до 2-3 дни след приготвянето, ако се съхранява в хладилник. |
Съхранявайте готовата сусамова паста в плътно затворен съд, в хладилник до две месеца.
Може да използвате тахана за приготвяне на сусамова халва, да добавяте в дресинги за овкусяване на зеленчукови салати или просто да го намажете върху филия хляб.
В страните от Близкия Изток използват пастата като сос към месо, птици и риба, както и като важна съставка при приготвянето на хумус.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 250 г ЗЕМЕЛА
ЗОЯ БИО СУСАМОВ ТАХАН - ЧЕРЕН 200 гр.
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ СУСАМОВ ТАХАН 550 г БАЛЧО
ЗОЯ СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 90 гр.
БИОХЕРБА СУСАМОВ ТАХАН ОТ 100% СМЛЯН ПЪЛНОЗЪРНЕСТ СУСАМ 250 гр.
ЗОЯ СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 200 гр.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Сладки сосове за десерти, сиропи
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Как да запечем сусам и за какво да го използваме
- Сусамово семе - защо е полезно?
- С една лъжица сусамово масло на гладно ще излекувате гастрита или язвата си
- Сусам
- Смесете сусамовия тахан с мед за подсилване на имунитета
- Рецепти за домашна сусамова халва
- Хлебчета в огнеупорни чашки
- Оригинални рецепти за Баба Гануш
- Бисквити с кондензирано мляко, круши и сусам
Коментари към Рецепта за домашен сусамов тахан