Начало Хранене Рецепти Сосове, глазури, сиропи и подправки За десерти, сиропи Лесен домашен сусамов тахан

Лесен домашен сусамов тахан

Лесен домашен сусамов тахан - изображение

Не е никак трудно сами да си приготвите сусамов тахан. Вкусът е много наситен, съставките с гарантиран произход, а цената - много по-изгодна от тази на готовия продукт, предлаган в търговската мрежа.

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша сусамови семена
  • 2-3 супени лъжици олио по избор – зехтин, масло от гроздови семена или друг растителен вариант
  • щипка готварска сол

Начин на приготвяне:

Започнете със запичане на сусама. Включете котлона на средна температура и загрейте сух тиган. Изсипете сусама и го разбърквайте често, използвайки дървена лъжица. Печете семенцата, докато получат златист загар и освободят аромата си, за близо 5 минути.

сусам

Прехвърлете ги в широка чиния и оставете да изстинат напълно. Алтернатива е да запечете сусама във фурната на 180 градуса отново за 5 минути, за да получите същия ефект. Охладените семенца прехвърлете в съда на кухненския робот с поставен S-образния нож. Включете робота, след около 2 минути сусамът трябва да се е превърнал в гъста паста.

сусамов тахан

Добавете постепенно олиото, като не спирате уреда. При нужда може да добавите повече мазнина от посоченото количество, целта е да се получи хомогенна смес. Накрая идва ред и на солта.

сусамов тахан

Готовият тахан съхранявайте в плътно затворен буркан в хладилника.

Добър апетит!

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаРецептиЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияБотаника