Рецепти за домашна сусамова халва
Сусамовата халва е популярно сладкарско изделия в страните от Близкия Изток, Средиземноморието и, разбира се, на Балканите. Приготвя се предимно от сусамови семена (олио или паста от тях, която е позната като тахан) и подсладител (това може да бъде мед, захар или глюкозен сироп за сладкарски цели).
Десерта може да направи всяка домакиня, затова ви предлагаме няколко рецепти за домашна сусамова халва.
Сусамова халва с ванилов аромат
За приготвянето на ароматния вариант са необходими:
- 1 чаена чаша сусамови семена
- 1 чаена чаша брашно
- 15 грама кристална захар
- 70 милилитра прясно мляко
- 3 супени лъжици олио
- 1 чаена лъжица ванилова захар
Начин на приготвяне
Изпечете семената в горещ сух тиган, като задължително разбърквайте по време на процеса. След това ги прехвърлете в блендер, смелете, а в същия тиган изпечете брашното.
Налейте прясното мляко в тенджера, добавете захарта, включително ваниловата, разбъркайте и изчакайте сместа да кипне. Сварете сироп на бавен огън, като бъркате, докато кристалчетата се разтопят. Тогава свалете съда от котлона.
Отделно смесете изпечените брашно и смлян сусам, налейте олиото и разбъркайте. Добавете топлия захарен сироп, като го наливате на тънка струя, и отново разбъркайте.
Регулирайте консистенцията на сместа, като използвате печено брашно или млечен сироп, в зависимост от гъстотата, която трябва да постигнете.
Застелете подходящ съд с хартия за печене и изсипете в него халвата. Притиснете я с ръце, за да бъде плътен слоят, и оставете да се охлажда.
Сусамова халва с фурми и фъстъци
За да си направите халвата, си подгответе:
- 100 грама сусамови семена
- 50 грама фурми без костилки
- 50 грама фъстъци (сурови)
- 1 супена лъжица мед
Начин на приготвяне
Счукайте сусамовите семена, обелете суровите фъстъци, след което запечете двата продукта в сух тиган. Това трябва да се случи при непрекъснато бъркане, за да не загорят (защото това ще влоши вкуса на халвата).
След това смелете до еднородност с блендер, добавете фурмите, меда и отново разбийте. За да се получи еднородна смес, са необходими около 5 минути.
Прехвърлете я в съд, който по желание застелете с лист стреч фолио. Трамбовайте и проберете в хладилника, докато халвата се охлади и стегне.
Ако разпределите сладката комбинация в силиконови формички за лед, ще се радвате на оригинални бонбони от халва.
Сусамова тахан халва с нар
Необходимите продукти за приготвяне на сусамовата тахан халва са:
- 3 супени лъжици кокосово масло
- 125 милилитра кленов сироп, агаве или разтопен мед
- 1 супена лъжица екстракт от ванилия
- 340 грама светъл тахан
- 4 супени лъжици семена от нар
- 2-3 супени лъжици мед
- щипка хималайска сол
Начин на приготвяне
На много ниска температура разтопете кокосовото масло. Прибавете избрания сироп (кленов, агаве), ванилията и солта. Сложете тахана и разбъркайте добре с вилицата, докато получите гладка смес. Добавете семенцата нар (оставете малко за декорация) и притиснете с вилица, така че да ги спукате.
В малка тавичка, покрита със стреч фолио, изсипете половината смес и добавете 2-3 супени лъжици мед, като съвсем леко разбъркате с върха на вилица или клечка. Изсипете и другата част от халвата.
Украсете със семената от нар и приберете във фризера, докато стегне. След това извадете десерта, нарежете го на парчета и му се насладете.
Съхранявайте готовата халва в хладилника или камерата.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЙОН КА DETOX СУХО МАСЛО 100 мл
БИОХЕРБА ЧЕРЕН СУСАМ СЕМЕ 200 г
РОЗЕДА СУСАМОВО МАСЛО 50 мл
ОМЕГА МАСЛО 250 мл ЗДРАВНИЦА
НовБИО ДЖИ ПОДХРАНВАЩО БЕБЕШКО ОЛИО ЗА ТЯЛО 200 мл
БЕЛЕН СУСАМОВ ТАХАН 250 г ЗЕМЕЛА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Как да запечем сусам и за какво да го използваме
- Сусамово семе - защо е полезно?
- Слънчогледова халва – състав, ползи и рискове за здравето
- С една лъжица сусамово масло на гладно ще излекувате гастрита или язвата си
- Сусам
- Рецепта за домашен сусамов тахан
- Хлебчета в огнеупорни чашки
- Фъстъчена халва с ванилов аромат
- Бисквити с кондензирано мляко, круши и сусам
Коментари към Рецепти за домашна сусамова халва