Как да запечем сусам и за какво да го използваме

Има два вида сусам - черен и бял - които се използват по различен начин при готвене. Черните сусамови семена обикновено се употребяват за направата на десерти, супи или за различни пълнежи, докато белите са предпочитани за тахан, панировки или за поръсване на готови ястия.
Това, което извежда естествения аромат на сусамените семена, е печенето. Има два начина, по които може да го направите - във фурната или на тиган. И двата варианта са еднакво лесни и не е нужна никаква мазнина за целта.
Печене във фурната:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Покрийте тава с пергаментова хартия и поръсете със сусама. Сложете съда във фурната и проверявайте семената на всеки 5 минути, като разклащате съда, за да се препекат равномерно.
- Извадете от фурната, след като сусамът започне да получава лек златистокафяв цвят.
Печене на тиган:
- Загрейте сух тиган на средна температура.
- Добавете сусамовите семена и разклащайте тигана през цялото време или бъркайте с шпатула.
- След като започнат да получават златистокафяв цвят, ги свалете от котлона, за да не прегорят.
След като е напълно охладен, може да съхранявате печения сусам в херметически затворен буркан.
За какво може да ползвате сусама?
След като сте препекли семената и сте освободили аромата им, начините за използване са безкрайни. Най-популярен вариант е да поръсвате азиатски ястия и суши с тях.
Освен това може да използвате малките семенца като добавка към различни салати, за поръсване на месо, риба, пиле, ориз, печива, както и за паниране на различни хапки.
Може да използвате препечения бял сусам за направата на домашен тахан.
Защо да консумираме сусам?
Сусамовите семена съдържат голямо количество протеин и магнезий - минерал, който е много важен за общото здраве на организма. Магнезият понижава кръвното, спомага дихателните органи и предотвратява астмата.
Освен всичко това, сусамовите семена са с високо съдържание на фибри, така че включването им към вашата диета е добър начин да се стимулира храносмилателната система и да се облекчи запекът.
Високото съдържание на цинк в сусама подобрява здравето на кожата, косата и ноктите.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: thespruce.com
Снимка: mypsdc.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕВУЛЗОФИТ БИЛКОВ КРЕМ 35 мл ПАШКУЛЕВ
БИОХЕРБА ЧЕРЕН СУСАМ СЕМЕ 200 г
НОСКО ОЙЛ спрей за нос 10 мл
РОЗЕДА СУСАМОВО МАСЛО 50 мл
БИОРОУЗ ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ОКОЛООЧЕН КРЕМ 30 мл
ВИЗАЖ РЕВИТАЛИЗИРАЩИ ТЕЧНИ КРИСТАЛИ ЗА ВСЕКИ ТИП КОСА 50 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Рецепта за домашен сусамов тахан
- Сусам
- Солени бонбони със сусам, бекон и кашкавал
- 7 храни, които съдържат повече калций от млечните продукти
- Сусаменото семе пречи на появата на рак на гърдата
- Хрупкаво тофу без пържене
- Погача за прощъпулник
- Рецепти за домашна сусамова халва
- Пържена бакла със сусамово масло
Коментари към Как да запечем сусам и за какво да го използваме