Сусамово семе - защо е полезно?
Всички познаваме сусамовите семенца, те са едни от най-популярните семена на света, растат в шушулки и са много полезни.
Необработените са с обвивка, която е ядлива, а другите са лющени (те са малко по-светли). Обвивката им придава златистокафяв оттенък, докато тези без такава са почти бели на цвят, когато са сурови.
Сусамовото семе помага в борбата със стреса и напрежението, предотвратява заболявания на нервната система; показано е при болни от остеопороза, при сърдечни и чернодробни заболявания, при болести на задстомашната жлеза, възпаления на белите дробове, суха кашлица. Използва се в лечението на мастит, кожни заболявания; притежава противоракови свойства, благодарение на лигнани, които са растителен аналог на женските полови хормони.
Защо е полезно да ядем сусам?
Сусамът е добър източник на фибри
Само в три супени лъжици (30 грама) сусам има 3,5 грама фибри, което се равнява на 12% от необходимия дневен прием. Редовната консумация на сусам неусетно увеличава приема на полезните хранителни влакна, които са много полезни за тялото. Фибрите поддържат храносмилателното здраве и намаляват риска от сърдечни заболявания, някои видове рак, затлъстяване и диабет. Те помагат и на хората, страдащи от запек.
Понижава холестерола и триглицеридите
Някои проучвания в подкрепа на сусама твърдят, че той може да намали лошия холестерол и триглицеридите - все фактори, застрашаващи сърдечното здраве. Сусамовите семена се състоят от 15% наситени мазнини, а 41% са полиненаситени, 39% мононенаситени мазнини. Изследвания показват, че консумацията на повече полиненаситени и мононаситени мазнини спрямо наситените помага за понижаване на холестерола и риска от сърдечни заболявания.
В сусамовите семена има два вида растителни съединения лигнани и фитостероли, които също действат на холестерола.
Добър източник на растителни протеини
Сусамът съдържа 5 грама протеин за 30 грама. За да увеличите максимално приема на протеин, за предпочитане е да консумирате олющен сусам. Такива семенца са добър източник на протеини и аминокиселини, които могат да помогнат компенсирането на липсата на месо при вегетарианци и вегани.
Подобрява здравето на костите
В небелените сусамови семена има много голяма концентрация на полезни за костите вещества, като калций, магнезий, манган и цинк (средно по около 25% от необходимите нужди от всички минерали се съдържат в само 3 супени лъжици).
В сусама има съединения оксалати и фитати, които пречат на абсорбцията на тези вещества, но при печене, накисване или покълване на семената, въздействието им се ограничава и се увеличава усвояването на полезните вещества.
Понижават възпалението
Сусамовите семена се борят с възпаленията, а това е важно, защото хроничните възпаления могат да причинят сериозни заболявания, като затлъстяване, рак, диабет, бъбречни и сърдечни болести.
Сусамът помага за контрола на кръвната захар. Той е с ниско съдържание на въглехидрати и с повече мазнини и протеини, които поддържат кръвната захар.
Семената съдържат и пинорезинол – съединение, което помага за регулиране на кръвната захар.
Подсилва имунната система
Сусамовите семена са добър източник на няколко хранителни вещества от решаващо значение за имунната система - това са цинк, селен, мед, желязо, витамин В6 и витамин Е.
Облекчава болката в коленете при артрит
Остеоартритът е най-честата причина за болки в ставите и обикновено засяга коленете. Съединение в сусама (сизамин) има противовъзпалително и антиоксидантно действие и защитава хрущяла. В двумесечно проучване се установява повишаване с 63% на облекчението при атрит, добавяйки сусам към конвенционалното лечение (само с лекарства, пациентите са почувствали едва 22% подобрение). Групата, консумираща сусам, е повишила и подвижността на ставите.
Подпомага здравето на щитовидната жлеза
Сусамовите семена са добър източник на селен, снабдявайки с 18% от дневните нужди тялото ни с 30 грама.
Щитовидната жлеза съдържа най-високата концентрация на селен в тялото. Този минерал е жизненоважен за производството на хормони.
В допълнение, желязото, медта, цинкът и витамин B6 също подпомагат производството на хормони от щитовидната жлеза.
Лесно приложимо в диетата ни
Предимство на сусама е, че лесно може да го включите в менюто си, единствено трябва да го запечете за няколко минути, за да засилите абсорбцията на полезните вещества. След което може да го добавяте в различни ястия, печива, салати, овесени ядки, да използвате за панировка.
Семената на сусама се използват за приготвянето на масло, което намира широко приложение в кулинарията. То е шампион по съдържание на фитостерин – вещество, което помага за понижаване нивото на холестерол в кръвта.
Противопоказания на сусамовото семе
Да се употребява внимателно от хора, които имат проблеми с бъбреците (пясък, камъни).
Заради високата калоричност, продуктът е противопоказен за консумация в големи количества, ако спазвате диета за отслабване.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0.0 мл. |
Белтък | 19.0 гр. |
Мазнини | 48.0 гр. |
Въглехидрати | 13.0 гр. |
Калории | 569 кал. |
Витамини и минерали
мед, магнезий, калций |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧЕРЕН СУСАМ 100 гр. ЗДРАВНИЦА
СУСАМ НЕБЕЛЕН 400 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ГРАЦИЯ БИО - РЕГЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО 250 мл
ФИТОМЕР ЦИФОЛИЯ ПОЧИСТВАЩ КРЕМ 150 мл
ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ГАМА Е МИКСИРАНИ ТОКОФЕРОЛИ С ЛИГНАН ОТ СУСАМ капсули * 60 02075
Безплатна доставка за България!ЙОН КА DETOX СУХО МАСЛО 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Как да запечем сусам и за какво да го използваме
- С една лъжица сусамово масло на гладно ще излекувате гастрита или язвата си
- Сусам
- Рецепта за домашен сусамов тахан
- Рецепти за домашна сусамова халва
- Хлебчета в огнеупорни чашки
- Бисквити с кондензирано мляко, круши и сусам
- Използвайте сусамови семена срещу зъбен камък
- Облекчете анемията с черен сусам
Коментари към Сусамово семе - защо е полезно?
emi
moje li da se priqma smlqno susamovo seme i dobavkata femovita? Blagodarq!
Здравейте! Да, възможно е.
moje li da se priqma smlqno susamovo seme i dobavkata femovita? Blagodarq!