Полезните свойства на сусамовия тахан
Сусамовият тахан е много вкусен. Използва се основно като добавка към хумус, но приложението му е широко, особено в азиатската кухня.
Освен че е много вкусен, таханът е и много полезен. Нека разберем какъв е съставът му и здравословните ползи, които носи консумацията на продукта.
Хранителна стойност на сусамовия тахан
Със сигурност не би било изненадващо за никого, че таханът има много богато съдържание на хранителни вещества.
В 15 грама от продукта (1 супена лъжица) се съдържат:
- 90 калории;
- 2 грама протеини;
- 8 грама мазнини;
- 3 грама фибри;
- 1 грам фибри;
- 13% от дневната необходимост от тиамин;
- 11% от дневната необходимост витамин B6;
- 11% от дневната необходимост фосфор;
- 11% от дневната необходимост манган.
Таханът е чудесен източник на фосфор и манган – два жизненоважни минерала, които играят основна роля за здравето на костите.
Високо е съдържанието на витамин B6, който е важен за производството на енергия.
Половината от мазнините в тахана са мононенаситени. Те притежават противовъзпалителни свойства и са свързани с понижен риск от хронично заболяване.
Полезни свойства на сусамовия тахан
Съдържа антиоксиданти
Таханът съдържа антиоксиданти, наречени лигнани, които предпазват от увреждането на свободните радикали, като това понижава риска от заболявания. Знае се, че свободните радикали увреждат клетките, предизвикват развитието на диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.
Подобрява здравето на сърцето
Сусамовите семена, които са основната съставка на тахана, имат мощен ефект върху сърцето и намаляват кръвното налягане, триглицеридите и лошия холестерол.
Понижава риска от някои видове рак
Органични съединения в сусама, наречени сезамол, имат положително въздействие за защитата от някои видове рак и увреждания на черния дроб.
Поддържа централната нервна система
Таханът съдържа съединения, които подпомагат здравето на мозъка и намаляват риска от невродегенеративни заболявания като деменция.
Сусамовите антиоксиданти помагат на кръвообращението, като по този начин допринасят за подхранването на мозъка.
Как да консумираме тахана?
Таханът може да се добавя към различни ястия, а и често се намазва само върху препечена филийка. Може да се направи сос от него, като му се добави зехтин, лимонов сок, горчица и подправки. Получената смес е подходяща за дресинг, с който да се овкусят много салати и зеленчуци.
Използването йдндк при направата на различни печива (сладкиши и бисквити) им придава уникален вкус.
Как да си направим тахан?
За да си приготвим сами тахан ни е необходимо единствено около 300 грама сусам и 1-2 супени лъжици растително мазнина (авокадово олио или зехти).
Семената сусам се запичат в сух тиган, докато станат златисти и ароматни. Когато се охладят, се прехвърлят в блендер (чопър) и трябва да се смелят, като междувременно на тънка струя се налива мазнината мазнината. Бърка се до получаването на желаната гъстотата.
Таханът се съхранява до 1 месец в хладилник.
Не се притеснявайте, ако се отдели мазнина в бурканчето с времето. Това е напълно нормално. За да възвърнете добрата консистенция на тахана, само го разбъркайте.
Противопоказания за консумация на сусамов тахан
Въпреки че има много ползи за здравето, таханът съдържа големи количества омега-6, което е типично за всеки вид растителни масла.
Тялото ни се нуждае от омега-6 мастни киселини, но те трябва да бъдат в балансиран прием с омега-3. Когато първите вземат превес в диетата, което се случва много често в наши дни, се увеличава шансът от хронични възпаления. За да избегнете това, е важно да се стремим към прием на достатъчно омега-3 мастни киселини.
Възможно е таханът да предизвика алергична реакция, затова при установена алергия към сусам не трябва да се яде и сусамов тахан.
healthline.com
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 250 г ЗЕМЕЛА
ЗОЯ БИО СУСАМОВ ТАХАН - ЧЕРЕН 200 гр.
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ СУСАМОВ ТАХАН 550 г БАЛЧО
ЗОЯ СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 90 гр.
БИОХЕРБА СУСАМОВ ТАХАН ОТ 100% СМЛЯН ПЪЛНОЗЪРНЕСТ СУСАМ 250 гр.
ЗОЯ СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 200 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Как да запечем сусам и за какво да го използваме
- Сусамово семе - защо е полезно?
- С една лъжица сусамово масло на гладно ще излекувате гастрита или язвата си
- Сусам
- Смесете сусамовия тахан с мед за подсилване на имунитета
- Рецепта за домашен сусамов тахан
- Рецепти за домашна сусамова халва
- Хлебчета в огнеупорни чашки
- Оригинални рецепти за Баба Гануш
Коментари към Полезните свойства на сусамовия тахан