Кюфтета с ориз и яйца на фурна
Необходими продукти:
- 500 грама кайма по избор
- 1 глава стар лук
- 1 среден морков
- 1 чаена чаша кръглозърнест ориз
- по 2 чаени лъжици доматено пюре и сметана (заквасена)
- мазнина, черен пипер, зелени подправки, сол
Начин на приготвяне:
Сварете до почти пълна готовност ориза, който преди това сте измили добре под течаща вода. Добре е да изберете кръглозърнест, защото той е по-лепкав; с дългозърнест сорт кюфтетата няма да се получат добре.
Нарежете ситно обеления лук, моркова настържете и изпържете двата продукта в мазнината. След това ги смесете с ориза и каймата, добавете яйцата, подправете и омесете добре всичко.
От нея оформете кръгли кюфтенца, които запържете леко и подредете в тава. Залейте ги със сока, който се е отделил в тигана.
Смесете доматеното пюре със сметаната, налейте малко вода, подправете соса и го изсипете върху кюфтетата.
Не се тревожете, ако течността ви се струва много, защото по време на термичната обработка част от нея ще се поеме от полуготовия ориз в кюфтетата.
Изпечете ги във фурната. Вариант е и да ги задушите в тиган под капак.
След около половин час ястието ще бъде готово. Поднесете го със салата от пресни зеленчуци или сварени картофи.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: efachka.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Пшенични кюфтета с плънка от кайма, орехи и доматено пюре
- Кюфтенца от броколи с чушка, моркови и спанак
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Татарски кюфтета с кисели краставички и кашкавал
- Спаначени кюфтенца със сирене крема
- Пържени кюфтета с хрупкава панировка и рикота
- Кюфтета от смлян свински черен дроб с лук
- Кюфтенца от коприва
- Кюфтета с моцарела в доматен сос
Коментари към Кюфтета с ориз и яйца на фурна