Кюфтета с ориз и яйца на фурна

Необходими продукти:
- 500 грама кайма по избор
- 1 глава стар лук
- 1 среден морков
- 1 чаена чаша кръглозърнест ориз
- по 2 чаени лъжици доматено пюре и сметана (заквасена)
- мазнина, черен пипер, зелени подправки, сол
Начин на приготвяне:
Сварете до почти пълна готовност ориза, който преди това сте измили добре под течаща вода. Добре е да изберете кръглозърнест, защото той е по-лепкав; с дългозърнест сорт кюфтетата няма да се получат добре.
Нарежете ситно обеления лук, моркова настържете и изпържете двата продукта в мазнината. След това ги смесете с ориза и каймата, добавете яйцата, подправете и омесете добре всичко.
От нея оформете кръгли кюфтенца, които запържете леко и подредете в тава. Залейте ги със сока, който се е отделил в тигана.
Смесете доматеното пюре със сметаната, налейте малко вода, подправете соса и го изсипете върху кюфтетата.
Не се тревожете, ако течността ви се струва много, защото по време на термичната обработка част от нея ще се поеме от полуготовия ориз в кюфтетата.
Изпечете ги във фурната. Вариант е и да ги задушите в тиган под капак.
След около половин час ястието ще бъде готово. Поднесете го със салата от пресни зеленчуци или сварени картофи.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: efachka.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Кюфтенца от еленско месо в пикантен доматен сос
- Спаначени кюфтенца със сирене крема
- Кюфтета с картофи в сметанов сос
- Ливанско кибе с ароматна плънка
- Телешки кюфтенца в доматен сос с лук и кашкавал
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Яхния с картофи, кюфтенца и ориз
- Домашни кюфтета от рулца от раци
- Спагети с кюфтета в доматен сок
Коментари към Кюфтета с ориз и яйца на фурна