Кюфтета по чирпански
Необходими продукти:
600 грама кайма смес
1 яйце
2 глави лук
1 супена лъжица с връх галета
2 - 3 супени лъжици брашно
2 чушки (зелени или червени)
3 картофа
2 моркова
3 супени лъжици доматено пюре
1 чаена лъжица нелют червен пипер
зехтин/олио
копър
магданоз
смлян черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Смесете каймата с яйцето и галетата (може да използвате бял хляб), прибавете 1/2 глава нарязан лук, сол и черен пипер на вкус. От тази смес направете кюфтенца и ги оваляйте в брашното.
В олиото/зехтина изпържете останалата 1 1/2 глава лук (нарязана), прибавете морковите, картофите и чушките, нарязани на кубчета. Запържете на слаб огън в продължение на 3 минути.
Сложете вода на котлона да заври и когато това стане, в нея пуснете оваляните в брашно кюфтенца за 3 минути. Към зеленчуците добавете червения пипер, долейте 1,5 - 2 ч. ч. гореща вода. След това сложете доматеното пюре, предварително разредено в малко студена вода. Подправете на вкус.
Прехвърлете кюфтетата в тенджерата със соса с помощта на решетъчна лъжица и варете на слаб огън в продължение на 20 - 25 минути (ако е необходимо, добавете още мъничко вода). Накрая сложете зелените подправки и след 5 минути изключете котлона.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
- Яхния с телешки език, картофи и зеленчуци
- Пикантна яхния от леща и нахут
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Яхния с ребърца, картофи и грах
- Яхния от кюфтета с картофи (Кюфтета по чирпански)
- Френска яхния с гъби и телешко - Бьоф бургиньон
- Кюфтенца от еленско месо в пикантен доматен сос
- Свинско със зеленчуци и ябълков сайдер на фурна
- Телешки кюфтета с гъби и кашкавал
Коментари към Кюфтета по чирпански