Кюфтета от скумрия със зелен сос самбал
Необходими продукти:
- 1 супена лъжица зехтин
- 250 грама картофи, обелени и нарязани на кубчета
- 1 супена лъжица гхи
- 2 червени шалота, нарязани на тънко
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 малки люти чушки, ситно нарязани
- 2 супени лъжици нарязани свежи листа къри
- 1 чаена лъжица копър
- 1/3 чаена чаша прясно мляко
- 2 разбити яйца
- 1 чаена чаша брашно
- 200 грама стар хляб с квас, смлян
- олио за пържене
за микса от подправки:
- 1 супена лъжица кориандър на семена
- 1 1/2 чаена лъжица кимион на семена
- по 1 чаена лъжица семена фенел, лют пипер на люспи, сминдух
- 1/2 чаена лъжица куркума
за зеления сос самбал:
- 2 стръка зелен лук
- 1 връзка кориандър, почистена
- 1 дълга зелена люта чушка, почистена от семената
- 2 супени лъжици кокосови стърготини
- фино настърганата кора и сокът на 2 лайма
Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрее на 180 градуса.
Намазнете голяма тава и я застелете с хартия.
Сложете рибата и я намазнете със зехтин, подправете и печете за 12 минути до готовност. Почистете я от кожата и костите.
Картофите сварете до готовност, отцедете ги, намачкайте ги и оставете настрана да изстинат.
Смелете всички продукти за подправката с добавена 1 лъжица сол. По желание може да счукате семената в хаванче.
В тиган затоплете гхи и изпържете лука, чесъна, лютите чушки и листата къри. След 2-3 минути сложете 1 супена лъжица от микса подправки и пържете още минута. Свалете от котлона и оставете сместа да се охлади.
Към студените намачкани картофи прибавете лука, рибата и копъра. Омесете добре.
С чисти ръце оформете 16 малки кюфтенца от сместа.
Млякото и яйцето разбъркайте в купичка. В друг съд сложете брашното, а в трети - трохите хляб.
Оваляйте кюфтенцата в брашно, яйце и накрая в хляба.
Подредете в подготвената тава и охладете за минимум 30 минути, а най-добре за една нощ.
През това време пригответе зеления сос самбал - всички продукти блендирайте, подправени със сол, до получаването на пюре. Прехвърлете в купичка за сервиране.
Изпържете на маслена баня кюфтенцата, докато станат златисти - около 3-4 минути.
Отцедете ги върху кухненска хартия.
Сервирайте рибните кюфтета със зеления самбал.
delicious.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Кюфтета от риба тон с майонезен сос
- Кюфтета от риба тон и рулца от раци
- Кюфтета от кълцана сьомга с гъби
- Сьомга на кюфтета с авокадово-сметанов сос
- Сочни кюфтета от риба и пилешко
- Кюфтета от сьомга с картофи и ориз
- Рибени кюфтета с моркови, тиквички и чесън
- Рибени кюфтета
- Кюфтета от рулца от раци и кашкавал
- Рибени кюфтета с къри, лимонов сок и магданоз
Коментари към Кюфтета от скумрия със зелен сос самбал