Крем супа от печени чесън и домати с препечен хляб и сирена
Необходими продукти:
1 бял хляб
7 супени лъжици зехтин
6 супени лъжици настърган кашкавал
15 домата
1,5 супена лъжица балсамов оцет
3 супени лъжици кафява захар
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица смлян черен пипер
1 супена лъжица червен пипер на люспи
2 чаени лъжици италиански подправки
3 глави чесън + 2 скилидки
1 глава лук
връзка босилек
1/4 чаена чаша нарязан магданоз
3 чаени чаши пилешки бульон
1 чаена чаша стрити сухари (крутони)
1/2 чаена чаша пармезан
Начин на приготвяне:
Отрежете 6 филии хляб с дебелина около 1 сантиметър, напръскайте ги със зехтин, подредете в тава, застлана с хартия за печене и изпечете във фурната до златисто.
Когато извадите от фурната, поръсете всяка филия с по 1 супена лъжица настърган кашкавал и запечете, докато последният се разтопи. След това разрежете всяка филия на две по диагонал, за да се получат 12 парчета (оставете на топло).
Разрежете доматите на половина и ги сложете в голяма купа. Добавете 2 супени лъжици зехтин, балсамовия оцет, захарта, сол, червения пипер и италианските подправки. Разбъркайте. Прехвърлете доматите в друга тава и ги и поставете в предварително загрята фурна да се пекат в продължение на 45 минути.
Отрежете горната част на целите глави чесън (както се вижда на снимката), прибавете 2 супени лъжици зехтин и увийте ароматния зеленчук във фолио.
Сложете го във фурната при доматите, нека и той се пече около 40 минути.
Когато са готови продуктите, охладете ги малко. Меката чеснова маса сложете в купа, отстранявайки люспите.
Налейте останалите 2 супени лъжици зехтин в голяма тенджера и загрейте на среден огън. Прибавете нарязания на ситно лук и две скилидки намачкан чесън. Пържете до прозрачност на лука и докато се появи приятен аромат.
След това изсипете в съда изпечените домати (заедно със сока, отделил се в тавата) и чесън.
Сложете нарязаните на ситно босилек, магданоз и разбъркайте. Налейте пилешкия бульон и сухарите (може крутони) и оставете супата да се приготвя в продължение на 20 минути, без да затваряте съда с капак.
Идва ред на пармезана, сложете и него при останалите продукти и пасирайте супата до получаване на пюре. Овкусете със сол и черен пипер, ако желаете.
Разпределете крем супата в подходящи чинии и поднесете с по 2 парчета печен хляб с кашкавал.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Зеленчукови супи
- Доматена супа с равиоли и зеленчуци
- Италианска доматена супа с паста
- Супа от нахут и домати
- Доматена супа с тортелини и спанак
- Доматена крем супа с консервиран нахут и чесън
- Доматена супа с лук и кашкавал в хлебна купа (на фурна)
- Доматена крем супа с чесън и босилек
- Доматена супа с макарони и чесън
- Доматена супа с босилек и моцарела
- Доматена супа със сьомга, ориз и маслини
Коментари към Крем супа от печени чесън и домати с препечен хляб и сирена