Крем карамел с ориз
Необходими продукти:
- Масло за намазване на формичките
- 2/3 чаени чаши ориз Арборио
- 4 3/4 чаени чаши прясно мляко
- 2 канелени пръчици
- 1 1/2 чаена лъжица млян кардамон
- Кората на 1 лимон (настъргана)
- 2 чаени лъжици кардамон на зърна
- 3/4 чаени чаши горварска сметана
- 3 яйца
- 2 жълтъка
- 1/4 чаена лъжица сол
- 1 1/3 чаена чаша захар
Начин на приготвяне:
В касерола сипете 2 чаени чаши вода и изчакайте да заври. Добавете ориза и оставете за 15 минути да се свари. Изцедете го от излишната вода. В по-голяма тенджера сипете 4 чаени чаши от прясното мляко, добавете пръчиците канела и смления кардамон. Прибавете ориза и оставете на слаба температура да се задушава за 30 минути, докато оризът стане напълно готов. Прецедете от млякото, което оризът не е поел, и го разбъркайте с лимоновата кора.
За да направите крема, в касерола загрята на средна температура сложете 3/4 чаени чаши мляко, семената кардамон и сметаната.
В купа разбъркайте целите яйца и жълтъците, заедно с 3/4 чаени чаши от захарта и 1/4 чаена лъжица сол.
Когато сметаната се затопли, но не е започнала все още да ври, бавно прибавете яйчената смес, като бъркате непрекъснато. Изсипете сместа през цедка, за да се отделят семената кардамон, и разбъркайте с ориза.
Пригответе карамела, като в касерола смесите останалата 1 чаена чаша захар с 1/4 чаена чаша вода и оставите да заври. Гответе между 5 и 8 минути, докато се получи кехлибарен цвят. Веднага разпределете във формичките за суфле и с върлетиви движения покрийте 3/4 от стените на съда с карамел.
Без да чакате карамелът да се охлади, изсипете оризовата смес във формичките. Напълнете 1/2 от голяма тава с топла вода и подредете купичките в нея. Покрийте с фолио, като направите няколко дупки с клечка в него.
Поставете на средното ниво на предварително загрята на 160 градуса фурна и печете в продължение на 2 часа.
Може да проверите дали десертът е опечен, след като минат 1 ч и 45 минути. Когато е покафенял и хрупкав в краищата, а средата е мека, значи е готов. След като изкарате формичките от фурната, ги поставете върху решетка да се охладят. Приберете в хладилник поне за 6 часа, а най-добре за една нощ.
Преди да сервирате, трябва да разтопите карамела, който е на дъното на вашия десерт. За целта потопете всяка формичка в тенджера с вряща вода – течността трябва да е до половината на суфлето. Оставете за 10 минути, след което минете по краища с нож и обърнете в плоска чиния.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: cooking.nytimes.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Бананов крем карамел
- Крем карамел с кондензирано мляко
- Торта от крем карамел и пухкав блат
- Крем карамел със сирене крема
- Торта Крем карамел
- Крем карамел без яйца с мед от елда, кафе и ром
- Крем карамел
- Флан от кондензирано мляко и кокосови стърготини
- Крем карамел с лимонови корички и канела
- Крем карамел с тиква и джинджифил
Коментари към Крем карамел с ориз