Коледни сладки с канела, масло и ядки
Сладките с аромат на канела винаги ни напомнят на топлите зимни дни, в които сме се събрали със семейството пред камината с чаша топла напитка. Те са едни от най-любимите лакомства на децата, тъй като са вкусни, хрупкави и сладки. Освен това са особено подходящи за сервиране към сутрешната чаша топло кафе, чай или мляко. Има толкова много причини, които да ни накарат да си ги приготвим. Представяме ви няколко изпитани рецепти за коледни сладки с масло и канела, с които да зарадвате семейството си за празниците или без повод.
Коледни сладки с канела и масло
Необходими продукти за приготвянето на коледните сладки:
- 2 1/2 чаени чаши брашно
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/4 чаена чаша кафява захар
- 1/2 чаена чаша бяла захар
- 1 чаена чаша безсолно краве масло, омекотено
- 2 големи яйца
- 2 чаени лъжички екстракт от ванилия
За поръсване на сладките:
- 3 супени лъжици захар
- 1 чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне на коледните бисквити с канела и масло:
Загрейте фурната до 180 градуса.
В средно голяма купа смесете брашното, содата, солта и канелата. Разбъркайте и заделете настрана.
Разбийте с миксер кравето масло с бялата и кафявата захар до образуването на зърнеста паста. Добавете яйцата и ваниловия екстракт, продължете да разбивате до получаване на гладък крем.
Прибавете сухите съставки, разбъркайте с дървена лъжица и замесете гладко тесто. Разточете го върху леко набрашнена повърхност и изрежете сладките с формички или оформете топчета с диаметър около 2,5 сантиметра. Подредете ги в тавичка, като оставите около 4-5 сантиметра разстояние между тях.
Смесете захарта и канелата в купичка и поръсете сладките със сместа.
Изпечете маслените бисквити в загрята до 180 градуса фурна за около 18-20 минути или до готовност. Оставете ги да се охладят напълно, преди да ги поднесете.
Да ви е сладко!
Бързи коледни сладки с канела и ядки
Необходими продукти за приготвянето на бързите канелени сладки:
- 200 грама краве масло със стайна температура
- 2 яйца
- 2 чаени чаши кафява захар
- 1/2 чаена чаша кисело мляко
- 3 1/2 чаени чаши брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица сода
- 1/2 чаена чаша ситно нарязани ядки (орехи, лешници или други)
- 2 супени лъжици захар (бяла или кафява)
- 2 супени лъжици канела
Начин на приготвяне на канелените сладки с ядки:
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Намажете дъното на тава с олио или с краве масло.
С помощта на миксер или кухненски робот разбийте маслото заедно с яйцата и кафявата захар до получаването на кремообразна консистенция, към която прибавете киселото мляко.
Смесете брашното със солта и содата. Добавете сухата смес на части към маслено-яйчения крем и разбъркайте.
Загребете от готовото тесто с лъжица и разпределете сладките в тавата, като оставяте известно разстояние помежду им. Използвайте половината от тестото. Към останалата половина прибавете смлените ядки и разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Оформете малки сладки по същия начин.
Смесете канелата с 2 супени лъжици захар и поръсете сладките, в чието тесто няма ядки.
Изпечете до златисто в загрятата фурна за около 8-10 минути или до готовност. Извадете да се охлаждат върху решетка. Съхранявайте в плътно затварящ се съд.
Да ви е вкусно!
Бадемови сладки с масло и канела
Необходими продукти за приготвянето на бадемовите сладки:
- 3 чаени чаши брашно
- 1 чаена чаша бадемово брашно
- 1 чаена чаша захар
- 2 супени лъжици канела
- 1 1/4 супена лъжица бакпулвер
- 125 грама краве масло със стайна температура
- 1 яйце
Начин на приготвяне на бадемовите сладки:
В голяма купа смесете бялото и бадемовото брашно, захарта, канелата и бакпулвера. Направете кладенче в средата и добавете мекото краве масло. Използвайте пръстите си, за да го "втриете" в сухите съставки до образуването на маслени трохи. Чукнете яйцето и замесете гладко тесто. Покрийте купата с фолио и я поставете на хладно място за 1 час.
След като се охлади тестото го разточете върху леко набрашнена повърхност до дебелина около 5 милиметра. Изрежете бадемовите сладки с формички и ги подредете в голяма тава, покрита с хартия за печене.
Изпечете бисквитите в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути или до златист цвят и готовност. Оставете ги да се охладят за кратко, поръсете с пудра захар и поднесете.
Да ви е сладко!
Шоколадови сладки с орехи и канела
Необходими продукти за приготвянето на шоколадовите сладки:
- 175 грама краве масло със стайна температура
- 125 грама пудра захар
- 1 яйце
- 40 грама какао
- 1 чаена лъжичка канела
- 250 грама брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- кората на 1/2 лимон
- щипка сол
За покритието:
- 40 грама орехи (лешници или други ядки)
- 2 чаени лъжички канела
Начин на приготвяне на шоколадовите сладки:
Разбийте с телена бъркалка маслото с пудрата захар. Добавете яйцето и продължете да бъркате до получаване на гладка консистенция.
Смесете в купа какаото с канелата и разбъркайте. Пресейте в същата купа брашното и добавете към него бакпулвера, солта и лимоновите корички. Изсипете сухите съставки в купата към маслената смес и омесете тесто. Оформете го на топка, увийте в найлоново фолио и приберете в хладилник, за да се охлади и стегне.
Изпечете орехите във фурната, след което ги счукайте или смелете с помощта на блендер. Добавете към тях 2 чаени лъжички канела и разбъркайте.
Извадете тестото от хладилника и го разделете на две равни части, всяка от която оформете на руло. След това ги оваляйте в ореховата смес, покрийте с найлоново фолио и сложете отново за един час в хладилник.
Извадете охладените рула, премахнете фолиото и ги нарежете на парчета с дебелина около един сантиметър. Подредете шоколадовите бискивити в тавичка на разстояние едно от друго.
Изпечете сладките в загрята до 180-200 градуса фурна за около 15-20 минути или до готовност.
Да ви е вкусно!
Снимки: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Рецепти за сладък салам с орехи (със и без яйце)
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Домашни коледни сладки
- Овесени бисквити с ядки, сушени плодове и мед
- Канелени сладки с мед
- Бисквити с тиква и шоколадови парченца
- Лесни двойни сладки с малинов пълнеж
- Канелени бисквити без захар с овесени ядки
- Снежни коледни сладки без печене
Коментари към Коледни сладки с канела, масло и ядки