Пържени тестени розички (Cartellate)
Необходими продукти:
- 3 супени лъжици зехтин
- цитрусова кора - от лимон, портокал или мандарина
- 3 чаени чаши брашно
- 3/4 чаена чаша бяло вино
- олио за пържене
- 1/2 чаена чаша мед
- 2 супени лъжици вода
Начин на приготвяне:
Затоплете 3 супени лъжици зехтин в малка тенджера и добавете цитрусовите кори. Пържете ги няколко минути, след което ги извадете от мазнината.
В купа сложете брашното и направете кладенец в средата. Там изсипете мазнината от пърженето на плодовите корички, виното на тънка струя и омесете меко тесто. Месете го 10 минути, докато стане еластично.
Разточете на тънък лист около 2-3 милиметра - може да го направите и през машина за паста, за да ви бъде най-лесно. Ако точите на ръка, оставете тестото да почине 30 минути.
Ако имате сладкарски назъбен нож, използвайте него (или нож за пица) и нарежете тестото на ленти широки 3-4 сантиметра, а дълги около 35 сантиметра.
Сгънете всяка лента на половина по дължина, а през 2-3 сантиметра стискайте с пръсти, за да слепите. Така ще се образуват няколко джобчета.
След това навийте на руло, като се опитате да не затваряте получените джобчета. Когато навиете рулото, сладкишът трябва да наподобява розичка.
Където е необходимо, стиснете с пръсти тестото, за да се слепи, за да може розичката да не се разтвори при пърженето.
Оставете да изсъхнат няколко часа или за една нощ - това ще им помогне да запазят формата си.
В тенджера загрейте достатъчно олио, което да покрие розичките при пържене. Проверете дали се е сгорещило с парченце хляб, то трябва да стане златисто за 15 секунди, когато това се случи, мазнината е достигнала правилната температура.
Изпържете розичките, като работите на партиди, докато станат златистокафяви - за около 1 минута.
Отцедете върху салфетка.
Веднъж изпържени и отцедени от мазнината могат да се съхраняват до 2 седмици в студено и сухо помещение.
При поднасяне затоплете меда и водата, за да се разтопи сладостта и потопете розичките в сиропа от двете страни.
Оставете в чиния да се охладят, след което полейте с останалия сироп.
По желание може да украсите със захарна поръска.
food52.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ ICE CREAM AND WAFFLES 6 ЦВЯТА 59 г 6606020049
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 16 ЦВЯТА 30 г 6606020050
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 10 ЦВЯТА 85 г 6606020020
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ С БЛЕСТЯЩ ЕФЕКТ 5 ЦВЯТА 142 г 6606020021
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ FUNNY FACES 4 ЦВЯТА 116 г 6606020047
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ КУКИНГ ТАЙМ 8 ЦВЯТА 59 г 6606020048
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Коледни сладки с канела, масло и ядки
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Домашни коледни сладки
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Канелени сладки с мед
- Хрупкави домашни солети
- Лесни двойни сладки с малинов пълнеж
- Ябълкова пита с кисело мляко
Коментари към Пържени тестени розички (Cartellate)