Козунак с плънка от извара и медена глазура
Необходими продукти:
- 500 грама извара
- 1,300 килограма брашно
- 50 грама жива мая
- 200 грама краве масло
- 1 яйце
- подправки по ваш избор
- 350 милилитра нискомаслена течна сметана
- 100 милилитра високомаслена течна сметана (30%)
- 3 супени лъжици мед
- 5 супени лъжици захар
Начин на приготвяне:
Затоплете нискомаслената сметана (350 милилитра) и в нея разтворете маята, 6 супени лъжици брашно и 5 супени лъжици захар. Старателно разбъркайте сместа и оставете на топло място за 30 минути, за да се активира маята.
Жълтъците разбийте с вилица, добавете захар на вкус и след това разбийте с миксер на ниска скорост. Счукайте подправките, които сте решили да използвате, изсипете ги при жълтъците. Тогава прибавете комбинацията при шупналата мая, налейте и високомаслената сметана.
Пресейте брашното и го изсипете на части в получената смес. Месете внимателно, като постепенно добавяте размекнатото масло. Оставете тестото на топло за 1,5-2 часа, омесете отново и нека престои още час.
Разделете на пет равни части. Три от тях оформете като рула, от които направете плитка. Четвъртата част разточете на пласт, който да бъде с размера на дъното на съда, който ще използвате за печене. От петата част тесто сплетете две тънки къси плитки.
Подмазаното дъно на тавата покрийте с разточеното тесто. От дебелата плитка оформете бордове по краищата, тънките плитки разположете под формата на кръст във вътрешната част на съда.
Пригответе плънката, като смесите захарта с едно яйце и сложете малко ванилия. Тази комбинация разпределете в получените празни пространства между плитките.
Изпечете козунака за около 35 минути във фурната при температура то 180 градуса.
Направете глазура от меда, като го разтворите във вода в съотношение 1:1. Намажете готовия козунак със сладката течност и по желание може да поръсите със семена или сладкарска посипка.
Весели празници!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: bydsoboi.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Нисковъглехидратен козунак с ядки и кокосово брашно
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Рецепти за солен козунак
- Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
- Пълнозърнест козунак с ядки, сушени плодове и локум
- Козуначено руло с мед и мак
- Козунак
- Пиленца от козуначено тесто за Великден
- Козунак със заквасена сметана, кефир и стафиди
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
Коментари към Козунак с плънка от извара и медена глазура