Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Козунак с плънка от извара и медена глазура

Козунак с плънка от извара и медена глазура

Козунак с плънка от извара и медена глазура - изображение

Необходими продукти:

  • 500 грама извара
  • 1,300 килограма брашно
  • 50 грама жива мая
  • 200 грама краве масло
  • 1 яйце
  • подправки по ваш избор
  • 350 милилитра нискомаслена течна сметана
  • 100 милилитра високомаслена течна сметана (30%)
  • 3 супени лъжици мед
  • 5 супени лъжици захар


Начин на приготвяне:

Затоплете нискомаслената сметана (350 милилитра) и в нея разтворете маята, 6 супени лъжици брашно и 5 супени лъжици захар. Старателно разбъркайте сместа и оставете на топло място за 30 минути, за да се активира маята.

Жълтъците разбийте с вилица, добавете захар на вкус и след това разбийте с миксер на ниска скорост. Счукайте подправките, които сте решили да използвате, изсипете ги при жълтъците. Тогава прибавете комбинацията при шупналата мая, налейте и високомаслената сметана.

Пресейте брашното и го изсипете на части в получената смес. Месете внимателно, като постепенно добавяте размекнатото масло. Оставете тестото на топло за 1,5-2 часа, омесете отново и нека престои още час.

Разделете на пет равни части. Три от тях оформете като рула, от които направете плитка. Четвъртата част разточете на пласт, който да бъде с размера на дъното на съда, който ще използвате за печене. От петата част тесто сплетете две тънки къси плитки.

Подмазаното дъно на тавата покрийте с разточеното тесто. От дебелата плитка оформете бордове по краищата, тънките плитки разположете под формата на кръст във вътрешната част на съда.

Пригответе плънката, като смесите захарта с едно яйце и сложете малко ванилия. Тази комбинация разпределете в получените празни пространства между плитките.

тесто

Изпечете козунака за около 35 минути във фурната при температура то 180 градуса.

Направете глазура от меда, като го разтворите във вода в съотношение 1:1. Намажете готовия козунак със сладката течност и по желание може да поръсите със семена или сладкарска посипка.

козунак

Весели празници!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: bydsoboi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиПрезентации