Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Козунак с марципанова паста

Козунак с марципанова паста

Козунак с марципанова паста  - изображение

Необходими продукти:

  • 1/2 чаена чаша леко затоплено прясно мляко
  • 1 супена лъжица захар (за маята)
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 чаена чаша сметана за готвене
  • 3 1/2 чаени чаши брашно
  • 1 1/2 чаена чаша захар
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица кардамон (смлян)
  • 1/2 чаена чаша масло
  • 220 грама бадемова паста за марципан
  • 1/2 чаена чаша натрошени бадеми
  • 1 чаена лъжица канела
  • 1 чаена лъжица екстракт от бадем
  • 1 разбит белтък от яйце
  • 1/2 чаена чаша филетирани бадеми

Начин на приготвяне:

В малка купичка смесете 1 супена лъжица захар и млякото. Поръсете с маята и оставете за 10 минути, за да набъбне.

В друг съд разбъркайте брашното, 1/4 чаена чаша захар, солта и кардамона. Нарежете маслото на кубчета и го прибавете в сместа. С пръсти разтрийте, за да станат трохи. Добавете маята, сметаната и омесете, за да се комбинират. Тестото увийте във фолио и приберете в хладилник за 12 до 24 часа.

Пригответе пълнежа - разбъркайте бадемовата паста за марципан с натрошените бадеми, 1/2 чаена чаша захар, канелата и бадемовия екстракт. Бъркайте с миксер, сместа ще бъде леко ронлива.

Разточете тестото на дълга лента широка 5 сантиметра с дължина 50 сантиметра.

Поръсете с плънката, като запазите краищата чисти. След това поръсете плота си със захарта и навийте руло. Издължете готовото руло максимално, след което навийте в желана от вас форма.

Намажете с яйцето и поръсете с бадемите. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса 45 минути.

Загрейте фурната на 190 градуса и опечете за 20-25 минути.

Оставете козунака да изстине, а след това го сервирайте нарязан.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиПрезентации