Козунак с марципанова паста
Необходими продукти:
- 1/2 чаена чаша леко затоплено прясно мляко
- 1 супена лъжица захар (за маята)
- 1 пакетче суха мая
- 1 чаена чаша сметана за готвене
- 3 1/2 чаени чаши брашно
- 1 1/2 чаена чаша захар
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица кардамон (смлян)
- 1/2 чаена чаша масло
- 220 грама бадемова паста за марципан
- 1/2 чаена чаша натрошени бадеми
- 1 чаена лъжица канела
- 1 чаена лъжица екстракт от бадем
- 1 разбит белтък от яйце
- 1/2 чаена чаша филетирани бадеми
Начин на приготвяне:
В малка купичка смесете 1 супена лъжица захар и млякото. Поръсете с маята и оставете за 10 минути, за да набъбне.
В друг съд разбъркайте брашното, 1/4 чаена чаша захар, солта и кардамона. Нарежете маслото на кубчета и го прибавете в сместа. С пръсти разтрийте, за да станат трохи. Добавете маята, сметаната и омесете, за да се комбинират. Тестото увийте във фолио и приберете в хладилник за 12 до 24 часа.
Пригответе пълнежа - разбъркайте бадемовата паста за марципан с натрошените бадеми, 1/2 чаена чаша захар, канелата и бадемовия екстракт. Бъркайте с миксер, сместа ще бъде леко ронлива.
Разточете тестото на дълга лента широка 5 сантиметра с дължина 50 сантиметра.
Поръсете с плънката, като запазите краищата чисти. След това поръсете плота си със захарта и навийте руло. Издължете готовото руло максимално, след което навийте в желана от вас форма.
Намажете с яйцето и поръсете с бадемите. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса 45 минути.
Загрейте фурната на 190 градуса и опечете за 20-25 минути.
Оставете козунака да изстине, а след това го сервирайте нарязан.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Рецепти за солен козунак
- Козуначени кифлички със стафиди и ванилия
- Козуначена торта с карамел
- Козунак
- Козунак на конци със захарни плодове и коктейлни черешки
- Козуначено руло с мед и мак
- Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
- Канелени козуначени вързопчета
Коментари към Козунак с марципанова паста