Кекс с шоколад и круши
Пандишпанов кекс с шоколад и круши, гарниран с глазура от заквасена сметана и тъмен шоколад, поръсен с натрошени ядки.
Необходими продукти:
- 250 грама краве масло, разтопено + още за намазняване
- 250 грама пудра захар
- 200 грама самонабухващо брашно
- 50 грама пълнозърнесто брашно
- 100 грама брашно от бадеми
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 2 чаени лъжички подправка за пай
- 1 чаена лъжичка канела на прах
- индийско орехче, настъргано
- 50 грама лешници, наситнени
- 50 грама бадеми, наситнени
- 50 грама шамфъстък, наситнен
- 50 грама макадамия, наситнена
- 100 грама тъмен шоколад, наситнен (или шоколадов чипс)
- 3 яйца
- 1 чаена лъжичка бадемов екстракт
- 2 круши, обелени и наситнени
за глазурата:
- 300 милилитра заквасена сметана
- 100 грама тъмен шоколад, натрошен
- 100 грама млечен шоколад, натрошен
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете и покрийте дъното и стените на кръгла тавичка с краве масло.
Смесете захарта с трите вида брашно, бакпулвера, подправката за пай и канелата.
Смесете наситнените ядки и отделете 2 супени лъжици от тях за декорация, а останалите изсипете в купата с брашното. Добавете наситнения шоколад (или шоколадов чипс) и разбъркайте.
Комбинирайте разтопеното краве масло, яйцата и бадемовия екстракт и изсипете в купата със сухите съставки, добавете парченцата круша и разбъркайте. Изсипете сместа в приготвената тавичка и печете 45 минути. След това покрийте с фолио и печете още 20 минути или до готовност. Охладете в тавичката за 1 нощ.
Изсипете заквасената сметана и шоколада в тиган и загрейте леко, като разбърквате, докато се разтопят. Охладете за 1 нощ или докато изстине глазурата напълно.
Извадете кекса от тавата и полейте с глазурата отгоре, декорирайте с натрошените ядки, нарежете на парчета и сервирайте.
Да ви е сладко!
bbcgoodfood.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 г
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
НЕЙЧЪРС ЕЙД КОЛАГЕНОВ ШЕЙК ШОКОЛАД 8000 мг на прах 225 г
ШОКОЛАД КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Кекс с тиквички, стафиди и ананас
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Меден кекс с канела и шоколадова глазура
- Горещ шоколад с ром
- Плодова пита от течно тесто
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Шоколадово смути с фъстъчено масло и бадемово мляко
- Брауни със сушени сини сливи и ром
- Чийзкейк с мандарини
Коментари към Кекс с шоколад и круши