Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Кекс с ябълка, ядки и сушени смокини

Кекс сябълка, ядки и сушени смокини

Кекс сябълка, ядки и сушени смокини - изображение

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица масло
  • 2 1/2 чаена чаша брашно
  • 1/2 чаена чаша пълнозърнесто брашно
  • 1 1/2 чаена чаша олио
  • 1 1/4 чаена чаша кафява захар
  • 3/4 чаена чаша бяла захар
  • 3 големи яйца
  • по 1 чаена лъжица сол, канела, набухвател (бакпулвер), ванилия (течна или екстракт)
  • 2 чаени чаши обелени и нарязани на кубчета ябълки
  • 1 чаена чаша нарязани орехи или ядки пекан
  • 1 чаена чаша нарязани сушени смокини

Начин на приготвяне:

Намазнете форма за кекс с маслото и поръсете с брашно.

Олиото и захарта разбийте заедно с миксер за 5 минути. Тогава добавете яйцата и разбъркайте до еднородна хомогенна и кремообразна смес.

Междувременно пресейте брашното със солта, канелата и бакпулвера. Намалете скоростта на миксера и добавете постепенно брашното. Накрая сложете ванилията, ябълките, смокините и ядките. Разбъркайте, за да се комбинират.

Прехвърлете тестото в подготвената кексова форма и печете в предварително загрята фурна на 165 градуса за 1 час и 15 минути. Проверете дали кекса е изпечен с клечка за зъби, когато набодете кекса на дълбоко в центъра и клечката излезе чиста, т.е. без остатъци от тесто по нея, значи той е изпечен.

Нека кекса да се охлади във формата, преди да го обърнете. Не избързвайте, защото рискувате той да се разчупи.

Сервирайте на стайна температура, като по желание може да добавите малко заквасена сметана върху всяко парче.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаДиетиЛайфстайл